Felügyelet és automatika

Az Airvent első számú prioritása és célja, hogy gondosan megtervezett, felhasználóbarát, integrált lég-és klímatechnikai rendszer-megoldásokat fejlesszen és szolgáltasson, amelyek automatikusan biztosítanak egészséges, energiatakarékos és kellemes beltéri klímát.


Szinergia

Számtalan gazdasági és ökológiai okot lehet felsorolni, melyek miatt csökkenteni kell az épületek energiafelhasználását. Arra is figyelni kell, hogy az energia csökkentése a korábbinál magasabb felhasználói komfort biztosítása mellett valósuljon meg. Egy komplett rendszer optimális működéséhez az önálló energiahatékony termékek önmagukban nem elegendők, a cél eléréséhez egy alaposan átgondolt, jól megtervezett szabályozóautomatika rendszer alkalmazása is szükséges. Meg kell említeni a tervezői felelősség jelentőségét is mind elektromos, mind gépész oldalon: egy jól megtervezett automatikarendszer sem tud hatékonyan együttműködni egy nem körültekintően megtervezett szellőztetőrendszerrel, és fordítva, egy jól megtervezett szellőztetőrendszerben is sok kiaknázatlan lehetőség maradhat egy nem megfelelően megtervezett automatikarendszer miatt.

Az egésznek többnek kell lennie, mint a részek összességének

Ma a legtöbb új épületet úgy tervezik, hogy elérje a lehető legmagasabb energiabesorolási szintet, melynek évtizedeken keresztül garantálnia kell mind a gazdaságos üzemelést, mind a megfelelő komfortot. Az Airventnél az innovatív és integrált hardver illetve szoftver rendszermegoldások kidolgozásának kiemelt prioritása van a gazdaságosan, igény szerint működő egészséges és kellemes belső klíma biztosítása érdekében. Okos mérnöki megoldások eredményeként az Airvent termékei energiahatékonyak, amely egy automatikus, intelligens és igény alapú rendszerműködtetéssel tovább fokozható. Célunk, hogy biztosítsuk a tökéletes belső klímát a megfelelő helyen és megfelelő időben, amikor pedig egy adott helyiséget nem használnak, csökkentsük a szellőztetés intenzitását.

ReportAir logóOlvassa el Pintér László - műszaki igazgatóval készült interjúnkat a házon belül fejlesztett automatikáról és az Airventnél eltöltött 12 évéről a ReportAir Magazinban. Ugrás az interjúhoz →

Változások követése

A maximális hatékonyság és komfort eléréséhez nagyon fontos az állandóan változó belső és külső légállapot folyamatos monitorozása, elemzése és követése. Az ok: az épületek fűtési, hűtési és szellőztető rendszereit általában az adott országban előforduló hőmérsékleti szélsőértékekre méretezik. Az éves hőfok-gyakorisági görbe szerint azonban a méretezett téli és nyári szélsőértékek előfordulása az átlagos értékek gyakoriságához képest elenyésző. Ehhez a helyzethez hatékonyan lehet alkalmazkodni az Airvent szabályozórendszer használatával.

Változások követése

1. Időpont 7:50; Terem üres

By-pass VAV zsalu: Zárva; Levegő nyomása: 60 Pa; Külső hőmérséklet: 22 °C; Légmennyiség: 16,2 m³/h

Változások követése 02

2. Időpont 8:05; Terem foglalt

By-pass VAV zsalu: Nyitva; Levegő nyomása: 60 Pa; Külső hőmérséklet: 23 °C; Légmennyiség: 79,2 m³/h

Változások követése 03

3. Időpont 12:00; Terem foglalt

By-pass VAV zsalu: Nyitott; Levegő nyomása: 95 Pa; Külső hőmérséklet: 30 °C; Légmennyiség: 99 m³/h

A+

A megoldásunk

Egy olyan hatékony és átfogó szabályozórendszer kifejlesztésére törekedtünk, amellyel egy adott épületben megfelelő komfortszint biztosítása mellett legnagyobb rendszerszintű energiamegtakarítás érhető el, függetlenül az épület jellegétől, a belső terhelés és a külső klíma alakulásától. Az Airvent SUM felügyeleti szoftverével illetve az integrált rendszerelemekkel tökéletesen és egyszerűen lehet szabályozni, optimalizálni és felügyelni a teljes épület belső klímáját a pontos rendszernyomás biztosításával, a hőmérsékletek finomításával, és az automatikus működtetéssel.

Teljesen integrált igényalapú energia szabályozás

A+ egy 100%-ban Airvent által kifejlesztett automatikus szabályozórendszer, amely elegáns és integrált megoldásokat kínál egy energiahatékony és komfortos klímatechnikai rendszer igény szerinti működéséhez, szabályozásához. A rendszer felépítése képes lefedni a teljes légkondicionálást- és szellőztetést vezérlő hálózatot, és három fő komponensen alapszik: a helyiség szabályozók (ControlAir), egy optimalizáló vezérlő szoftver (SUM), és egy kommunikációs hálózat (QuickNet), amely a rendszer összes elemét összeköti.

Tökéletes komfort – egész éven át

Egy megfelelően megtervezett, Airvent elemekkel kiépített, egymáshoz kapcsolt és működtetett rendszer csendes és komfortos beltéri klímát biztosít, energiahatékony, huzatmentes működéssel. 

Gyors megtérülés

A hatékony és automatikus, valós idejű igény alapú működésnek köszönhetően  azonnali megtakarítások érhetők el.

Energiahatékony igény szerinti klimatizálás

Az automatika és felügyeleti rendszerünk egyik alappillére az alkalmazkodni képes, automatikus és igény szerinti működés.

Egy vállalat, egy felelősség 

Fontos hangsúlyozni, hogy a rendszerünkkel egy integrált megoldást, valamint működési garanciát biztosítunk.

Egyszerű és átlátható

Az előre programozott SUM szoftver modulok mindegyikének világos és specifikus optimalizáló funkciója van, ami a rendszer tervezését és működését egyszerűvé és átláthatóvá teszi.

A rendszer felépítése

A rendszer három fő összetevőből áll: ControlAir, QuickNet és SUM.

ControlAir
ControlAir – Helyi szabályozó

Hatékonyan végzi a helyi műveleteket

Manapság egyértelmű a tendencia, hogy a hagyományos klíma- és légtechnikai termékekben természetes részeleme legyen az integrált szabályozóautomatika, mellyel a lehető legrugalmasabb és legpontosabb helyi szabályozást tudjuk elérni. Egy épületben minden egyes klíma- illetve légtechnikai elemnek  és helyiségnek saját valós idejű szellőztetési és hűtő/fűtő igénye van. 

A klíma-és légtechnikai termékeinkbe közvetlenül integrált ControlAir helyi szabályozók egyedüli feladata az, hogy az adott helyiségben gyorsan kiszolgálja az állandóan változó igényeket. A ControlAir-t elsődlegesen arra terveztük, hogy fokozza az aktív klímagerendáink, a VIT indukciós VAV befúvóink és a BASiQ légmennyiségszabályozók funkcionalitását. A ControlAir-t mindig termékeinkre gyárilag szerelve szállítjuk és a vevői igényeknek megfelelően konfiguráljuk. Ez a termék jelentősen csökkenti a helyszínen elvégzendő szerelési munkát és a kivitelezési időt.

ControlAir tulajdonságok

 
Plug and play

A ControlAir a kivitelezés helyszínén az alapos gyári előkészítésnek köszönhetően gyorsan felszerelhető és beüzemelhető. A SUM Web App alkalmazásunkon keresztül minden funkció hozzáférhető lesz egy számítógépről vagy mobil eszközről, míg az üzemeltetők központilag optimalizálhatják a helyiség klímáját és energiafogyasztását. 

Hatékony

Az integrált ControlAir helyiség szabályozóval maximális energiahatékonyság érhető el.

Megbízható

Pontosan és megbízhatóan működik hosszú éveken át.

Komplett és intelligens

A ControlAir szabályozóeszköz rendelhető beépített hőmérséklet-, CO₂- és mozgásérzékelővel. Szabályozza a befújt levegő mennyiségét, hűtését és fűtését, kondenzáció elleni védelmet biztosít, ablaknyitás érzékelővel összekapcsolható, QuickNet hálózati kapcsolattal rendelkezik.

Integrált

A ControlAir tökéletesen illeszkedik az aktív klímagerendáinkhoz és a hagyományos vagy indukciós VAV termékeinkhez. A ControlAir-t gyárilag felszerelve és konfigurálva szállítjuk, mely lerövidíti a kivitelezési és beüzemelési időt.

Garancia

5 éves rendszer- és működési garancia, ha az Airvent, vagy hivatalos szerviz partnere végzi a szerelést és beüzemelést.

ControlAir VIT indukciós befúvóhoz

A frisslevegő zsalu vezérlése; Ablaknyitás érzékelés; Külső vagy az indukciós befúvókba épített világítás vezérlése; Jelenlét érzékelés beépített vagy külső mozgásérzékelővel; CO₂ érzékelés beépített mozgásérzékelővel

ControlAir BASiQ légmennyiség szabályozóhoz

Feladata a légcsatornában áramló légmennyiség pontos beszabályozásara és annak állandó értéken tartása; A BASiQ szabályozón a megrendelő által megadott maximális és minimális légmennyiség gyárilag kerül beállításra; A szabályozott területen belül az állandó értéken tartani kívánt légmennyiség a használat során egy állítómotorral tetszőlegesen változtatható

ControlAir klímagerendához

Hűtő- és fűtőkör szelepek szabályozása a helyiség hőmérsékletének függvényében; Hűtés üzemmódban kondenzáció elleni védelem, melyet a gyárilag klímagerendára szerelt kondenzátum érzékelő biztosít; A frisslevegő zsalu vezérlése; Ablaknyitás érzékelés; Külső vagy a klímagerendába épített világítás vezérlése; Jelenlét érzékelés beépített vagy külső mozgásérzékelővel

SUM

SUM – Az optimalizáló

Komplett vezérlés a belső és külső körülmények figyelembevételével

Az energiamegtakarítások legnagyobb részét csak automatikus, összefüggő és pontos igény szerinti működéssel lehet elérni. Annak érdekében, hogy növeljük a ControlAir és egyéb rendszertermékeink hatékonyságát, kifejlesztettük a saját szabályozó és optimalizáló szoftverünket, hogy maximalizáljuk az energiamegtakarításokat, miközben biztosítjuk a teljes légtechnikai rendszer működését összefoglaló vizuális visszajelzését.

SUM – Supreme Management

A SUM egy átfogó szabályozó és felügyeleti web-szerver, amely magasabb szintű felügyeleti központként optimalizálási képességekkel rendelkezik, és naplózza a rendszer minden működési paraméterét és ennek megfelelően automatikusan szabályozza a belső klímát és a szellőztetés intenzitását. A SUM Web-es felhasználói felületén keresztül az üzemeltető finombeállításokat végezhet az épület minden egyes helyiségében, zónájában, és azonnali vizuális visszajelzést is ad az épület minden egyes részéről.

SUM PC

SUM tulajdonságok

 
Optimalizál

A SUM egy Web-alapú vezérlő és optimalizáló rendszer egy igényvezérelt beltéri klímához, amelyet klímagerendák és VAV rendszerek vezérléséhez készítettük. A SUM a teljes beltéri klíma rendszernek egy átlátható áttekintését biztosítja, szabályozás és elemzési funkcionalitással.

Modulok

A Web-alapú SUM szoftver modulokból épül fel, amelyek mindegyikét specifikus, világos és megbízható funkciókkal terveztük. Az előre programozott modulok egyszerűsítik és felgyorsítják a teljes légtechnikai rendszer tervezési folyamatát.

Rugalmasság

Egyszerű felépítésének köszönhetően, könnyen adhatunk további funkciókat a SUM-hoz. Továbbfejlesztett és igény alapján készült vevőspecifikus funkciókat lehet programozni annak érdekében, hogy testre szabjuk az energiaoptimalizálási követelményeket minden egyedi épületben.

Teljes áttekintés

A SUM Web App-on keresztül minden összekötött helyiség és eszköz részére biztosít teljes áttekintését, és integrálja valamennyi ControlAir egységet az épületben. Nyomon követi a teljes szellőztető rendszert, biztosítva, hogy mind a helyi, mind a zóna műveletek hatékonyan együttműködjenek.

Felhasználóbarát

A tiszta és felhasználóbarát kezelőfelületen keresztül, a SUM Web App a teljes szellőztető rendszer vizuális visszajelzését biztosítja. A gondosan tervezett felhasználói felület egy egyszerűen használható vezérlést biztosít a rendszerkezelő részére.

Könnyű beállítás

A SUM-hoz QuickNet-en keresztül kapcsoló ControlAir vezérlőegységek révén, az irányítási rendszer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy jogosultságuktól függően a rendszert egész egységként kezelje. A funkciók elérhetők a SUM Web App-on keresztül, miközben a kezelők optimalizálhatják, finomra hangolhatják az adott helyiségek klímáját és az energiafogyasztást.

SUM – Modulok

Optimalizálás, komfort és szabályozás

Modulok – standard szabályozási és optimalizáló funkciók 

A SUM az Airvent mérnökei által gondosan megtervezett funkcionális optimalizáló modulokból épül fel. A modulok előre programozott szabályozási és vezérlési funkciókat tartalmaznak, a felügyeleti rendszer önálló építőelemei, melyek a légtechnikai rendszer helyi szabályozóira, a ControlAir elemekre vannak hatással. A modulok típusuktól függő feladatokat látnak el, mennyiségük a légtechnikai rendszer méretének függvényében változik. A légtechnikai rendszer üzemeltetéséhez felépített SUM modulok listája egyben a rendszer pontos működésének leírására is használható. A SUM rendszer jól strukturált, moduláris felépítésének köszönhetően áttekinthető, érthető és egyértelmű megoldást kínál a légtechnikai rendszerek irányítására és felügyeletére.

SPC - Rendszer nyomás szabályozás

SPC - Rendszer nyomás szabályozás

A központi légkezelőgépeknek elegendő rendszernyomást kell biztosítani ahhoz, hogy a VAV-BASiQ zónaszabályozók megfelelően működjenek. A nyomás alapbeállítását az SUM SPC modul biztosítja. A rendszernyomás alapbeállítását úgy állítják be, hogy legalább egy zóna VAV-BASiQ légmennyiség szabályozó majdnem teljesen nyitva legyen. Mivel a rendszernyomást mindig a felosztott zónák valósidejű igényének megfelelően állítják be és pontosítják, jelentős mennyiségű energiafogyasztást lehet megtakarítani, a hagyományos állandó nyomásvezérelt légszállításhoz viszonyítva. A szellőztetés intenzitása az épületben elsődlegesen a kültéri hőmérsékletre és körülményekre épül. Az alapszellőztetést állandóan biztosítjuk a beállított minimum szinten. A rendszernyomás ekkor a külső hőmérsékleteken, és a beállított nyomásgörbén alapulva változik.

ZPC - Zóna nyomás szabályozás

Minden zóna állandó nyomásra szabályozott. Az aktuális zóna nyomás és ezzel együtt a szellőztetés intenzitása kültéri hőmérsékletfüggő, melyet a SUM ZPC modul számít ki. A számított zóna nyomás alapjelet átküldi a zóna VAV BASiQ légmennyiség szabályozóhoz, hogy beállítsa a helyes zóna nyomást. A légkezelőgépek maximális teljesítménye csak az év legmelegebb nyári napjain szükséges.

PRIMA - Primer levegő hőmérséklet szabályozás

PRIMA - Primer levegő hőmérséklet szabályozás

Az primer levegő hőmérsékletet a SUM PRIMA modulon keresztül szabályozzuk. Hasonlóan a ZPC modulhoz, a PRIMA szintén a külső hőmérséklettel áll közvetlen kapcsolatban. A légkezelő télen előfűtött, nyáron előhűtött levegőt biztosít az épület számára.

CWC - Hűtővíz szabályozás

A klímagerendák hűtővíz hőmérsékletét a SUM CWC modul szabályozza. A primer hűtővíz hőmérséklet alapjele külső hőmérséklet függő. A páralecsapódás elkerüléséhez a hűtővíz alapjel harmatpont határolással rendelkezik. A számított hőmérsékleti alapjel Modbus-on vagy egy ControlAir IO egység által kiadott 0-10V jel útján jut el a hűtőgéphez.

DRIFT - Automatikus alapjel beállító egység

DRIFT - Automatikus alapjel beállító egység

Ha a beltéri és kültéri hőmérséklet különbség túl magas, akkor a klimatizált helységbe belépő személyt hősokk hatás érheti. A SUM DRIFT modullal megalkottunk egy automatikus alapjel beállítót, mely hősokk hatás mentes, maximális hőkomfortot biztosító helyiség hőmérséklet alapjelet határoz meg az épület minden pontján. A DRIFT modul automatikus alapjel pontosítást nyújt a nyári szélsőségek alatt. Kis lépésekben automatikusan emeli a helyiség hőmérséklet alapjeleket, amint a kültéri hőmérséklet egy bizonyos szint fölé emelkedik. A felgyülemlett hőmennyisége éjszaka, lehetőség szerint szabadhűtéssel kerül elvonásra, lehetővé téve a hűtőgépek még gazdaságosabb működését

WAVe - Távolléti szellőztetés

A WAVe modul automatikus indítás-leállítás vezérlést biztosít a légkezelőgépek számára, az épület egyedi igényeinek megfelelően. Távolléti módban a WAVe modul alapszellőztetést nyújt rövid és ciklikus start/stop funkcióval. A ControlAir integrált mozgásérzékelőivel a SUM automatikusan érzékeli, hogy az adott zónában vagy helyiségben tartózkodnak-e, és ennek megfelelően automatikusan indítja a szellőztetést.

QuickNet

QuickNet

Kommunikációs hálózat

A QuickNet hálózati protokollt azért terveztük és alkottuk meg, hogy biztosítsuk a gyors és biztonságos csatlakozást a SUM és a ControlAir egységek között. A vezetékes RS485 hálózaton alapuló QuickNet nyelv hatékony kommunikációt biztosít a rendszeren belül. Egyetlen QuickNet hálózati vonal akár 254 ControlAir egységet is tartalmazhat. A QuickNet hálózatra kapcsolt egységek száma a Switch segítségével korlátlanul bővíthető.

1 Első emelet

2 Második emelet

A Switch

B SUM PC

Quicknet rendszerábra

QuickNet tulajdonságok

 
Gyors és biztonságos

Gyors és biztonságos kommunikációs hálózat, a ControlAir helyi szabályozóegységek részére tervezve.

Egyszerű

Egyszerű busz hálózati topológia, ahol a ControlAir szabályozóegységek egymás után vannak felfűzve a QuickNet vonalra.

Mind egy körön

Egy QuickNet vonalra 254 darab ControlAir egységet lehet csatlakoztatni. Egy átlagos épületszint megegyezik egy QuickNet vonallal.

Csatlakoztatva

Nincs szükség hálózati beállításokra, csak a szabályozó egység beépítésre és a busz csatlakoztatására.

Kiterjeszthető

Egyetlen Switch hat emelet kiszolgálásra is alkalmas lehet egy többemeletes épületben. Minden egyes Switch tovább sorolható, az emeletek száma nem akadály a QuickNet számára.

 

 

Kinek készült az Airvent A+ rendszere?

Kinek készült az Airvent rendszer?

Tulajdonosok

 • Profit a tulajdonos számára, a hatékony és valósidejű igény szerinti működésnek köszönhetően

 • Csökkentett helyigény a légcsatorna rendszer és légkezelőgépek részére, amellyel további költségeket tudunk megtakarítani.

 • Megnövekedett kényelem, komfort és teljesítmény a felhasználó számára

 • Elősegíti a bérbeadást és a bérleti díjat, ami növeli a tulajdonértéket

 • Automatikus működés

 • Garancia

Tervezők

Tervezők

 • Csökkentett környezeti hatás és alacsonyabb energiaköltségek az alacsonyabb energiafogyasztás révén

 • A megoldásunk világos és különleges szabályozó funkciókat ad, ami elősegíti a rendszertervezést

 • Egy szállító, egy felelősség

 • Nyílt kommunikáció mind központilag, mind helyi szinten

 • Rugalmas és alkalmazkodó rendszer. Választható optimalizálási megoldásokkal, a különböző igényeknek megfelelően

Kivitelezők és üzemeltetők

Kivitelezők és üzemeltetők

 • Költséghatékony rendszermegoldások

 • A hatékony plug&play beépítés és üzembe helyezés időt és pénzt takarít meg új és/vagy felújított épületeknél

 • Felhasználóbarát kezelőfelület biztosítása a megfelelő beltéri klíma követéséhez és az alapbeállítások módosításához

 • Testreszabott vevői megoldások, a saját fejlesztésű Web-es szoftverünknek köszönhetően

 • Aktuális értékek folyamatos kijelzése a beltéri klíma és egyéb alapértékek követéséhez és működéséhe

Gyakori kérdések

Épületfelügyeleti rendszer?

Nevezzük inkább légtechnikai felügyeleti központnak. Képzeljük el egy légkezelő gép automatikának, ami egy kicsit nagyobbra nőtt, és az egész légtechnikai rendszert magába foglalja.

Nincs szükségem felügyeleti rendszerekre.

Jogos felvetés, a helyiség szabályozók önállóan képesek működni. A hatékonyság és az egyszerű üzemeltetés már más kérdés. Ne felejtsük el: a legnagyobb energiamegtakarítás a pontos igény szerinti üzemeltetéssel érhető el. A légkezelő gép és a helyiség szabályozók erre önállóan nem elegendőek.

A felügyeleti rendszer mindig bonyolult és sok vesződséggel jár.

A SUM légtechnikai működés optimalizáló rendszere modulokból épül fel. Az előre programozott és gyárilag beállított modulok automatikus működése átlátható, érthető. A légtechnikai rendszer letisztult megjelenítő felületének kezelése nem okozhat gondot senki számára.

Miért van szükség a nyomás központi szabályozására?

A gazdaságos és hatékony üzemeltetés záloga. Az igény szerinti szellőztetés változó ellenállású rendszere megkívánja az állandó nyomásszabályozást. A szellőztetés intenzitása időjárás függő, az alapszellőzés mindig biztosított. A méretezett rendszer csúcsteljesítménye kizárólag a legmelegebb napokban aktiválódik.

Épületfelügyeleti rendszerhez csatlakoztatható?

Igen, Modbus RTU és Modbus TCP/IP kapcsolódás lehetséges. 

Mennyibe kerül egy adatpont?

A felügyeleti rendszer nagyságát nem adatpontokban mérjük. A rendszer árát a SUM modulok száma és a csatlakoztatott rendszer mérete határozza meg. Kedvező árú, érthető, könnyen kalkulálható költségvetési terv szinten.

A hűtési és fűtési rendszereket is képes vezérelni?

A SUM lehetőséget ad a hűtés-fűtési rendszer keringető szivattyúinak igény szerinti vezérlésére és a nem használt szivattyúk időszakos járatására.

Többszintes épületem van, milyen kezelőfelületet rendeljek?

Az épület alaprajz alapú térkép nézet és a szoba lista minden esetben elérhető. A szobák és alaprajzok a szint száma szerint külön-külön megjeleníthetőek.

Mi szükséges a rendszer üzemeltetéséhez?

230 V-os aljzat a szerverszobában a működéshez és Ethernet csatlakozás a távoli eléréshez. A SUM rendszer minden eleme előre programozott, a helyszíni telepítése után rögtön üzemelhet.

Mi történik meghibásodás esetén?

A SUM optimalizálóként nem kritikus része az épület működőképességének. A SUM felügyelet nélkül a rendszer elemei, a helyi szabályozók az utolsó érvényes információk szerint zavartalanul tovább üzemelnek.

A kezelők „elállíthatják” a rendszert?

Különböző felhasználói szintek biztosítják a biztonságos üzemeltetést

A+ Rendszerelemek

BASIQ

DUO

ZPM

ZPM

SUM PC

SUM PC

Switch

QuickNet

ControlAir

Világítás relé

Világítás relé

Referenciák

Az alábbi referencia épületekben az Airvent A+ rendszere biztosítja a megfelelő beltéri klímát.

Family Hotel

A Balástyán található Family Hotel 65 szobájában cégünk HotelAir klímagerendái biztosítják a tiszta levegőt és a minden időben komfortos hőmérsékletet. Továbbá a szálloda 7 zónájában VIT típusú indukciós befúvókat szereltünk be. A rendszer teljes felügyeletét és szabályozását saját fejlesztésű SUM rendszerünk végzi, mely alkalmazkodni képes a belső és külső légállapot változásokhoz, és ennek megfelelően automatikusan szabályozza a szellőztetés intenzitását, és a hőmérsékleteket sok más paraméter mellett.

Airrail Center Frankfurt

A frankfurti Fraport repülőtér mellett 2010-ben felavatott 660 m hosszú, 65 m széles és 45 méter magas "Squaire"-nek is becézett vasútállomás és bevásárló központ funkciójú épülethez cégünk 590 db speciális kivitelű, PassiveAir típusú passzív klímagerendát szállított.