Airvent Home - Lakásszellőztetés

Központi hővisszanyerős szellőztető rendszer

A központi hővisszanyerős szellőztető rendszerrel kiegyenlített szellőztetés valósítható meg, ahol a hangcsillapított házba épített berendezés megoldja a befúvást, az elszívást, a hangcsillapítást, a külső levegő szűrését és fűtését/hűtését, továbbá a légmennyiségek és a hőmérséklet szabályozását. Egy ilyen berendezésnek négy csatlakozása van (frisslevegő-, befúvó-, elszívó- és elhasznált levegő ág), két alacsony áramfelvételű EC ventilátort, hővisszanyerőt, két szűrőt, fűtő (igény esetén hűtő) kalorifert, továbbá szabályozóautomatikát tartalmaz. A berendezés felhasználja a távozó belső levegőből nyert hő­energiát, típustól függően 67–95%-os hővisszanyerési hatásfokkal (télen a külső levegő fűtéséhez, nyáron a hűtéséhez). Zsíros levegőjű elszívóhelyet a zsírlerakódás veszélye miatt nem javasolt rákötni a hővisszanyerővel ellátott készülékekre, ezért a konyhai szagelszívást egy külön ventilátorral ajánlott megoldani. Kivételt képez az a légkezelő típus, amelyen a hővisszanyerős légkezelők szokásos négy csatlakozásán túl van egy ötödik csatlakozócsonk a konyhai szagelszívó részére.

A kiegyenlített szellőztetés előnye a magas komfortfokozat, a komplettség, az energiatakarékosság és a programozható, automatikus működés. A berendezések típusától függően iOS vagy Android telefonos applikációkkal távoli vezérlésére is alkalmassá tehetők. Ezek a berendezések a tápfeszültség csatlakoztatása után azonnal működésre készek.

 

Lakásszellőztetés

Lakásszellőztetés

Új építésű vagy jelentős felújításon átesett épületeknél a fokozott légzárás miatt a természetes légcsere csak 10–20%-a a megfelelő mennyiségnek, ezért ezekben az épületekben mindenképpen szellőztetésre van szükség. Ezt gazdaságosan központi hővisszanyerős légkezelővel lehet biztosítani. Az Airvent lakossági légkezelők mindegyike az energiatakarékos A+, A, ill. B energiaosztályba tartozik. További energia takarítható meg a szabályozóautomatika kiegészítő funkcióival pl. a szellőztetőrendszer CO² szint alapú szabályozásával, vagy hosszabb távollét esetén az iOS és Android applikáció segítségével megvalósítható távoli vezérléssel. Így egy tiszta, friss, egészséges levegővel megtöltött lakásba való hazaérkezéshez a szellőztetést csak 1-2 órával előbb szükséges beindítani.

Megtérülés

Új építésű vagy jelentős felújításon átesett épületeknél mindenféleképpen szükséges a szellőztető levegő biztosítása. A fokozott légzárás miatt a természetes légcsere csak 10-20%-a a szükséges mennyiségnek. A hiányzó levegőt ergiatakarékosan csak gépi szellőztetéssel juttathatjuk be az épületbe. A hővisszanyerővel rendelkező készülékek az elszívott levegő hőenergiájának 67–95%-át visszanyerik. Így egy átlagos családi ház esetében a hővisszanyerős szellőztetőrendszer többletköltsége egy nem komplett, nem hővisszanyerős gépi szellőztetőrendszerhez képest (napi 10 óra üzemórával számolva) 2 év alatt megtérül. Pénzben nem kifejezhető megtérülés a szűrt levegőjű, tisztább, egészségesebb környezet, a jobb közérzet, a pihentetőbb alvás.

Megtérülés

Egészséges belső környezet

Az ember életének felét az otthonában tölti, ahol a megfelelő pihenéshez elengedhetetlen az egészséges belső környezet. Lakásban, családi házban nap mint nap nem kívánatos hatások érhetnek bennünket, melyek ez ellen dolgoznak: pl. külső zaj-, por-, pollen-, atka- és spóra terhelés, továbbá kémia szennyezőanyagok, radon, finom por, VOC anyagok, de az emberi jelenlétnek is van káros hatása: az épületen belül megnő a páratartalom és a CO² szint. A megnövekedett CO² felelős a fejfájásért, a romló koncentrációért, a rossz közérzetért, a fáradságérzetért, valamint a nem pihentető alvásért. Jól szigetelt épületekben az egészséges belső környezetet biztosító belső elhasznált levegő – külső frisslevegő cserét csak gépi szellőztetéssel lehet biztosítani.

Keresse az energiacímkét!

A lakossági szellőztető készülékek követelményei Az 1254/2014 számú EU szabályozás alapján a lakossági szellőztető készülékeket speciális energiahatékonysági címkével kell ellátni. Ez tartalmazza a terméket jellemző legfontosabb információkat: a gyártó neve vagy a termék márkaneve; az adott modell típusjele; a termék energiahatékonyság szerinti besorolása; hangteljesítmény szint dB(A)-ban a legközelebbi egész számra kerekítve; maximális légszállítás m³/h-ban (100 Pa külső nyomásnál).

Mit értünk gépi szellőztetés alatt?

Gépi szellőztetés

Alapvető gépi szellőztetés hővisszanyerés nélkül

A legalapvetőbb gépi szellőztetés a fürdőszobába/WC-be elhelyezett elszívó ventilátor. Az elszívó ventilátor a lakás fűtött vagy hűtött levegőjét a szabadba juttatja, így óránként akár 1,4kW hőt is elveszthetünk. Az elszívó ventilátor akkor tud hatékonyan működni, ha van légpótlása (pl. fali átvezetőn, ablakkeretbe épített légbevezetőn, stb. keresztül), ilyenkor azonban a beszívott friss levegő télen hideg, nyáron meleg, továbbá tisztítatlanul jut be az épületbe, melynek következtében a benti levegő por- és pollentartalma megnő.

Decentralizált szellőztetés hővisszanyeréssel)

Decentralizált szellőztetés hővisszanyeréssel

Az egy szinttel fejlettebb gépi szellőztetés a decentralizált hővisszanyerős készülék, amely 1-2 helyiség frisslevegőjét tudja biztosítani. A külső levegőt szűri és az elhasznált levegő hőtartalmát visszanyeri. Mivel a hővisszanyerés hatásfoka nem 100%, télen a befújt levegő hőmérséklete az elszívott levegőhöz képest 5-6°C-kal is alacsonyabb lehet.

Központi légkezelős szellőztetés hővisszanyeréssel)

Központi légkezelős szellőztetés hővisszanyeréssel

A legmagasabb komfortérzet a központi hővisszanyerős légkezelővel érhető el, mellyel megoldható a lakóépület minden egyes helyiségének az energiatakarékos szellőztetése, a készülékbe épített szűrő felfogja a beszívott frisslevegő por- és pollentartalmát, az elektromos- vagy vizes utófűtő a kívánt hőmérsékletre temperálja a levegőt, a programozható szabályozóautomatika pedig biztosítja a gazdaságos üzemeltetést.

A rendszer elemei

01 Légkezelők

A kis helyigényű és magas hővisszanyerési hatásfokkal működő Domekt típusjelű légkezelők kiválóan alkalmasak 50–400 m² méretű lakóépületek szellőztetéséhez. A berendezések nem igényelnek külön kábelezést, villásdugóval csatlakoztathatók az elektromos hálózathoz és ezután azonnal elindíthatók. Egyes típusainak a szokásos négy csatlakozócsonkon túl van egy ötödik csatlakozása is, amelyen keresztül igény esetén konyhai páraelszívás vagy egyéb olyan helyiség (pl. mosókonyha) légelszívása valósítható meg, amelynek a levegőjét nem ajánlatos átáramoltatni a hővisszanyerőn. A berendezések komplett szabályozóautomatikát is tartalmaznak, amely biztosítja a készülék gazdaságos működését és kényelmes használatát. A működés beállítása a falra szerelhető esztétikus, könnyen kezelhető érintőképernyős szabályozópanelen történik. Tudjon meg többet Nyíl

02 Légcsatornák és idomok

A kis helyen elvezethető flexibilis légcsatornarendszer korábbi építésű házak vagy lakások átalakításakor fali, mennyezet alatti, vagy álmennyezetben történő szereléshez ideális, új építésű ingatlan kivitelezésekor pedig a födémben való elhelyezéshez. A flexibilis rendszer körkeresztmetszetű és lapos kivitelben kapható, könnyen szerelhető és szerszámigénye minimális. A körkeresztmetszetű (Flexi-Pro) kivitel külső átmérője 75 ill. 90 mm, 30–60 m³/h levegő szállítására alkalmas, belső felülete antisztatikus, antibakteriális, gombásodás gátló ezüstion bevonattal van ellátva. A lapos (Flexi-Reku) típus külső átmérője 132x52 mm, légszállítási kapacitása 30–50 m³/h. A rendszer további előnye, hogy kiépítéséhez idomok használata nem szükséges, folyamatosan cső haladhat végig az elosztódoboztól a fogadódobozig. Tudjon meg többet Nyíl

03 Elosztó, fogadó dobozok

A flexibilis légcsatornarendszerhez illeszkedő, speciális csatlakozással gyártott osztó- és fogadódobozok mind a befújt, mind az elszívott levegőhöz használhatók. Az elosztódobozok teremtik meg a kapcsolatot a légkezelő és a flexibilis légcsatornarendszer, a fogadódobozok pedig a légcsatornarendszer és a befúvó/elszívó/átszellőző elemek között. Az elosztódobozokat alapkivitelben 2–18 csatlakozócsonkkal, a fogadódobozokat 1–4 csatlakozócsonkkal gyártjuk. Magasságuk nem haladja meg a 100 mm-t, ennek eredményeként akár a födémben is elhelyezhetők, de ehhez statikussal való egyeztetés szükséges. A dobozok aljzathoz vagy álmennyezeti szerelés esetén a födémhez rögzítéséhez külön tartozékként rögzítőfülek rendelhetők. Mindkét doboztípus szállítható szigetelés nélküli vagy 9 mm vastag hangszigeteléssel ellátott kivitelben is. Tudjon meg többet Nyíl

04 Befúvó, elszívó és átszellőző elemek

A friss levegőnek a lakótér egyes helyiségeibe jutását állítható kivitelű, igény szerint kerek- vagy négyszögletes mennyezeti illetve falba építhető befúvóelemek biztosítják. Az egységes megjelenés érdekében az elszívó elemek is ugyanilyen választékban kaphatók. Az átszellőző elemek a funkciójuk miatt csak fali kivitelben készülnek, mindig hangcsillapított kivitelben, így a levegő a hangok és zajok átvitele nélkül juttatható el az elszívási ponthoz. Termékek széles választékával biztosítjuk, hogy mindenki megtalálja a lakása, családi háza stílusának legjobban megfelelőt. Az elemek standard kivitele festett, a standard szín RAL 9003 fehér. Tudjon meg többet Nyíl

05 Hangcsillapítók

A légtechnikai rendszerekben különböző zajforrások találhatók. Legmeghatározóbb a központi légkezelőgép ventilátorai által keltett zaj, amely a légcsatornarendszerben könnyen továbbterjed. Ennek megakadályozására a légkezelő után hangcsillapító beépítését javasoljuk a befúvó és elszívó ágba. Amennyiben a légkezelő külső falon lévő beszívó és kidobó nyílása a szomszéd házhoz vagy lakáshoz közel helyezkedik el, friss levegő és kidobott levegő ági hangcsillapítók beépítése is javasolt. Másodikként a különböző helyiségek közötti légcsatorna hálózaton keresztül terjedő hangok ill. a légcsatornába épített légmennyiség szabályozó elemek által okozott zajok említhetőek. Ezek csillapításáról a befúvó/elszívó elemek fogadódobozában elhelyezett hangszigetelő anyag gondoskodik. Tudjon meg többet Nyíl

06 Szabályozóautomatika

A légkezelőgépek gazdaságos működéséről és kényelmes használatáról a beépített szabályozóautomatika gondoskodik. A működés beállítása a falra szerelhető, esztétikus, könnyen kezelhető érintőképernyős szabályozópanelen történik, melyben légkezelő típustól függően hőmérő és páratartalom érzékelők is találhatók. A fali kijelzőn beállítható a befújt levegő hőmérséklete, beprogramozható a heti működési idő, illetve változtatható a szellőzés intenzitása. A szabályozás tovább finomítható, és a berendezés energiahatékonysága tovább növelhető a helyiségben vagy a légcsatornában elhelyezett CO₂ érzékelővel. A légkezelők típustól függően iOS vagy Android applikáción vagy interneten keresztül távoli vezérlésre alkalmasak. Tudjon meg többet Nyíl

07 Kültéri-, fali- és tetőelemek

A friss levegő vételezése és az elhasznált levegő szabadba juttatása a külső falba épített rácsokkal vagy a tetőre szerelt esősapkával oldható meg. Az elemek többféle RAL színre festett kivitelben rendelhetők. Az esősapkát ólomgalléros kivitelben is tudjuk biztosítani, így könnyen egy cserép helyére illeszthető, és nincs szükség külön bádogos munkára. A falra szerelhető rácsok közül választható levegő beszívására vagy kidobására alkalmas különálló kivitel, illetve kombinált, mindkét funkciót ellátó iker kivitel is. Friss levegőt vételező vagy elhasznált levegőt kifúvó elemek előtti belső csatornaszakaszba visszacsapószelep beépítése szükséges, amely megakadályozza a kinti levegő szabályozatlan beáramlását, amikor a berendezés nincs bekapcsolva. Tudjon meg többet Nyíl

08 Konyhai elszívóventilátorok

Nagyobb konyhai páraelszívási igény esetén és a légkezelő elzsírosodás elleni védelme érdekében javasolt a páraelszívást egy külön rendszerrel megoldani. Ennek ideális, csendes eszköze, a ventilátor nélküli elszívóernyő. A ventilátort ebben az esetben az elszívóernyőn kívül, az elszívási helytől minél távolabb helyezik el. Az erre a célra kiválóan alkalmas az alacsony építésű, a Noise Abatement Society által jóváhagyott TD Silent ventilátor. A TD Silent különlegesen kialakított, hangszigetelt műanyag burkolattal készül, így nagyon csendes. A ventilátor működése összehangolható a légkezelővel, amely a páraelszívó beindításakor fokozott befúvási intenzitás módra kapcsol, az elszívást pedig csökkenti, így biztosítva az épületben kiegyenlített szellőzést. Tudjon meg többet Nyíl