Klímagerendák

A klímagerenda alkalmazása, amelyet épületek szellőztetésére, hűtésére és/vagy fűtésére terveztek, a mai napig az egyik legjobb megoldás a komfort kategóriába tartozó épületek esetén.
Ezen rendszerek legfőbb előnye, hogy kiváló hőérzetet biztosít, ezen kívül a kimagasló energiahatékonyság, csendes működés és az alacsony üzemeltetési költség, különösen a harmadik generációs CA-CB vezérlőnkkel együtt alkalmazva. A megfelelően méretezett és prémium minőségben kivitelezett Airvent klímagerendák a legmagasabb színvonalat nyújtják a huzatmentes beltéri környezet biztosítása által. A világ számos országába ez idáig szállított több, mint 100.000 darab után bizton állíthatjuk, hogy a klímagerenda mára cégünk meghatározó termékévé vált.

Működési elv

Aktív klímagerendák víz alapú indukciós egységek, amelyeket főként épületek hűtésére, fűtésére és szellőztetésére terveztek, ahol fontos a belső komfort és az egyedi helyiségszabályozás. Ezek az egységek a zárt vízhálózaton keresztül biztosítanak hőcserét, míg a páramentesített, friss levegőt a központi légkezelő szolgáltatja. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a helyiség hőmérséklet-szabályozásának mintegy 70%-át a víz végezze, a maradék 30%-ot pedig a primer levegő biztosítsa, javítva ezzel az energiahatékonyságot és a belső tér minőségét.

Az aktív klímagerendák környezeti hatásainak áttekintése során ezek az egységek mint az egyik legtöbb energiát és költséget takarító megoldás kerülnek elő. Alkalmazásukkal jelentős mértékben csökkenthető az energiafogyasztás és a szénlábnyom. Kialakításuknak köszönhetően, integráltan beépíthetők a függesztett mennyezetekbe vagy akár láthatóan, a mennyezet alá szerelve is, így támogatva a különböző építészeti és esztétikai igényeket. Az aktív klímagerendák adaptálhatósága és energiatakarékossága kiemelkedő megoldást nyújt modern épületgépészeti kihívásokra.

 

 

Részletek

Részletek

Sokat foglalkoztunk és foglalkozunk a klímagerenda minden egyes részletének kidolgozásával és kivitelezésével, például a kaloriferek méretével és lamellatávolságával a hatékony teljesítmény miatt, vagy az előlap ívelt alumínium keretprofiljával az optimális Coanda hatás elérésének érdekében. Sok munkát áldozunk klímagerendáink funkciójának és teljesítményének tökéletesítésére, beleértve az állandó és szigorú teszteket a malmői svéd laboratóriumunkban. A tesztek mindenre kiterjednek, a légsebességtől a zajszintig és a légszállításig, valamint a hűtő- és fűtőteljesítménytől a vetőtávolságig. Az Airvent klímagerendáknak időtálló a külső megjelenésük és kiváló a működésük, ami pedig a legfontosabb, nagyon kellemes és energiahatékony belső klímát biztosítanak. Mindemellett a klímagerendák méretezése még soha nem volt egyszerűbb, mint most, az új online kiválasztóprogramunkkal.

CA-CB – Igényvezérelt klímagerenda szabályozás

A CA-CB típusú szabályozórendszer a klímagerendák automatizált szellőztetésére, hűtésére és fűtésére szolgál, melyek energiatakarékos, igény szerinti működést tesz lehetővé. A rendszer magas szintű energiahatékonyságot biztosít intelligens érzékelők és precíz, modulárisan szabályozott vízszelepek révén. A műanyag védőburkolattal rendelkező vezérlő egyszerű telepítést és kondenzáció elleni védelmet nyújt, míg a Modbus RTU kommunikáció zökkenőmentes integrációt tesz lehetővé épületfelügyeleti rendszerekkel. A gyárilag előkészített kábelhálózat és a minimális helyszíni beállítások jelentősen csökkenti a telepítési és üzembe helyezési költségeket, optimalizálva ezzel a rendszer gazdaságosságát és hatékonyságát.

Előnyök

A klímagerendák általános előnyei

Alacsony frisslevegő szükséglet. Az indukciónak és a Coanda-hatásnak köszönhetően a helyiség teljesen átszellőztetett. Lehetőség van a víz szabad hűtésének (free cooling) maximális kihasználására. Minimális beépítési hely igény. Magas termikus komfort. Csendes és energiahatékony működés.

Az Airvent klímagerendák plusz előnyei

Jól tervezett standard kivitelek
Széles standard méret választék. Kiterjedt kaloriferválaszték a hűtő-fűtő teljesítmények optimalizálásáért. Praktikus működési opció választék.

Különleges mérnöki megoldások
Egyedien kialakított fúvókák a magas indukciós rátáért. Saját gyártású kaloriferek a legenergiahatékonyabb működésért. Állítható fúvókák a befújt levegő mennyiségének igény szerinti változtatásáért. AirFlex légterelők a befújt levegő irányának és vetőtávolságának igény szerinti beállításáért. Ívelt extrudált alumínium keretprofil az optimális Coanda-hatás eléréséért.

ControlAir - szabályozóautomatika
Gyárilag felszerelt kábelek, szabályozóegység és érzékelők. Minimális szerelési igény a kivitelezés helyszínén. Igény szerinti hőmérsékletszabályozás. Előlapon elhelyezett hőmérsékletérzékelő - gyors reagálás a helyiség hőmérsékletváltozására. Kondenzáció elleni védelem. Hálózati csatlakozás monitorozáshoz. Rugalmas visszajelzési lehetőség a támogató Airvent szervizhez.

A klímagerendák felszerelése és karbantartása
Flexibilis és stabil szerelési megoldások mind az álmennyezeti, mind a mennyezet alatti kiviteleknél. A termék kialakításánál fontos szempont volt a beépítési idő és a beépítési hely csökkentése. A klímagerendákban nincs mozgó alkatrész, így minimális a szervizigényük.

Működés

A klímagerendák működése a jól ismert indukciós elven alapul. A légkezelőből a frisslevegő (primer levegő) az aktív klímagerenda csatlakozódobozába, majd onnan a speciálisan kialakított fúvókákon át a helyiségbe jut. A nagy sebességű légsugarak a kalorifer fölött egy alacsony nyomású zónát hoznak létre. Az alacsony nyomású zóna átszívja a kaloriferen a helyiség levegőjét (szekunder levegő), amely ennek során a kaloriferben lévő víz hőmérsékletének megfelelően temperálódik (lehűl vagy felmelegszik). Mielőtt ez a temperált levegő újra visszakerülne a helyiségbe, keveredik a kezelt szellőztető frisslevegővel. A fúvókák elhelyezése és formai kialakítása nagyban befolyásolja a klímagerendák teljesítményét és zajkibocsátását. Az Airvent klímagerendák optimális teljesítmény- és zajszint besorolását alapos CFD modellezés és tesztfolyamat előzte meg.

Airflex - Állítható légterelők

AirFlex - állítható légterelők

A klímagerendák opciós tartozéka az AirFlex légterelő. A légterelők kézzel, egyenként állíthatók. Az AirFlex légterelők segítségével könnyen beállítható a befújt levegő kívánt iránya és vetőtávolsága.

ControlAir - szabályozóautomatika

A ControlAir egy energiamegtakarító digitális szabályozóautomatika, amely kifejezetten olyan rendszertermékekhez lett kifejlesztve, mint pl. a klímagerenda. Ha a klímagerendát szabályozóautomatikával együtt rendelik, a terméket szabályozóegységgel, érzékelőkkel, kábelekkel gyárilag felszerelve szállítjuk. A gyári előkészítés eredményeként a ControlAir minimális helyszíni szerelést igényel. A tápfeszültség és a jeladó kábelek bekötése után a rendszer azonnal indítható. Ha megkapjuk a vevői igényeket, a szabályozóautomatikát ennek megfelelően gyárilag elő-programramozzuk. Így nincs szükség helyszíni programozásra, ami jelentősen csökkenti a szerelési és üzembehelyezési időt és költségeket

Állítható fúvókák

Állítható fúvókák

Ezzel a különleges, elegáns és rugalmas megoldással több lépésben lehet állítani a légmennyiséget a klímagerenda egyes oldalain úgy, hogy közben a frisslevegő nyomása nem változik. Az állítás a fúvókák nyitásával és takarásával, egy imbuszkulcs segítségével történik. Gyártásnál a klímagerendák fúvókáit a méretezett légmennyiségnek megfelelően állítjuk be, amely utólag a helyszínen egyszerűen megváltoztatható, ha szükséges. Az állítható fúvókák és a finom beállítást biztosító AirFlex légterelők együttes alkalmazásával az igényeknek megfelelően alakítható kellemes és huzatmentes belső klíma érhető el.

SUM - Supreme management

Az Airvent termékek az okos mérnöki megoldások révén magas energiahatékonysággal működnek, mely egy automatikus, koherens és precíz igényszerinti üzemeltetéssel tovább fokozható. A maximális hatékonyság eléréséhez alapfeladat az állandóan változó belső és külső feltételek folyamatos elemzése. SUM naplózza a rendszer minden működési paraméterét és ennek megfelelően automatikusan szabályozza a belső klímát. A SUM webes felhasználói felületén keresztül az üzemeltető finombeállításokat végezhet az épület minden egyes helyiségében, zónájában, és azonnali vizuális visszajelzést is ad az épület minden egyes részéről

Kiválasztóprogram

Az új online klímagerenda méretezőprogram könnyen használható, intuitív, gyors és kiváló minőségű szoftver, amely arra lett kifejlesztve, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a felhasználók munkáját. A kiválasztóprogram minden ismert webböngészőn keresztül elérhető. Pontos értékeket, vizuális visszacsatolást és részletes műszaki adatokat biztosít. A klímagerendák kiválasztása soha nem volt könnyebb és egyszerűbb, mint most.

További információ:
Ugrás a kiválasztó szoftverek oldalunkra →

Saját gyártású hőcserélők ÚJ

Saját gyártású hőcserélő

Mindig fontos volt számunkra a termékeinkbe beépített komponensek fejlesztésének figyelemmel kísérése és minőségének ellenőrzése. Ezért döntöttünk úgy, hogy a klímagerendákhoz magunk gyártjuk a hőcserélőt. Ma többféle standard hűtő és hűtő/fűtő kaloriferünk van, melyek úgy lettek kialakítva, hogy minden klímagerenda típusunkban optimális teljesítményt nyújtsanak.

Alumínium ‘Coanda’ keret

Az álmennyezetbe építhető kiviteleknél fontos működési funkciója van a klímagerenda alumínium keretének. Egy optimálisan formált kifúvónyílás maximalizálja a Coanda-effektust, ezzel biztosítva az egyenletes légelosztást és a magasszintű hőérzetet. Mérnökcsapatunk úgy döntött, hogy álmennyezetbe épített klímagerendáinkhoz extrudált alumínium profilból készülő, ívelt keretet alkalmaz, amely a kilépő légáramot finoman és egyenletesen vezeti tovább a mennyezet mentén. A lekerekített forma emellett esztétikus és növeli a szerkezet szilárdságát is, anyaga pedig csökkenti a termék össztömegét.

Kivitel

Cégünknek mindig az volt az egyik fő célja, hogy magas színvonalon kivitelezett esztétikus és kiváló műszaki tartalmú termékeket gyártson. Ez az ambíció cégünk DNS-ének természetes részévé vált. A klímagerendák igényes részletei jól bizonyítják ezt a szemléletmódot.

Airvent klímagerenda típusok

OptimAir - Álmennyezetbe építhető aktív klímagerenda 2-oldali befúvással

Jellemzők Elegáns megjelenésű kivitel. Minimális helyigény. Energiahatékony működés magas teljesítménnyel. Az állítható fúvókák és az AirFlex légterelőkkel kiegészítve rugalmas felhasználási lehetőség. Halk működés.

OptimAir ML2: Hosszúság 1200–3000 mm; Légmennyiség 16–72 l/s; Fúvókanyomás 100 Pa; Hűtőteljesítmény/víz (W) ∆t: 10 °C 637–2078; Hűtőteljesítmény/levegő (W) ∆t: 10 °C 182–821; Összteljesítmény (W) 819–2899

További információ →

PremiAir - Álmennyezetbe építhető aktív klímagerenda 4-oldali befúvással

Jellemzők Elegáns megjelenésű kivitel. Minimális helyigény. Energiahatékony működés magas teljesítménnyel. Az állítható fúvókák és az AirFlex légterelőkkel kiegészítve rugalmas felhasználási lehetőség. Halk működés.

PremiAir HC: Hosszúságok 600-1800 mm; Légmennyiség 12-85 l/s; Fúvókanyomás 100 Pa; Hűtőteljesítmény/víz (W) ∆t: 10 °C 387-1919; Hűtőteljesítmény/levegő (W) ∆t: 10 °C 137-1017; Összteljesítmény (W) 515-2934

További információ →

FreeAir - Mennyezet alá függeszthető aktív klímagerenda 2-oldali befúvással

Jellemzők Energiahatékony működés magas teljesítménnyel. Elegáns, lapos kivitel. Az AirFlex légterelővel kiegészítve rugalmas. felhasználási lehetőség. Halk működés.

FreeAir: Hosszúság 1500-3000 mm; Légmennyiség 14-48 l/s; Fúvókanyomás 100 Pa; Hűtőteljesítmény/víz (W) ∆t: 10 °C 627-1817; Hűtőteljesítmény/levegő (W) ∆t: 10 °C 160-547; Összteljesítmény (W) 787-2364

További információ →

CornerAir - Mennyezet alá szerelhető aktív klímagerenda 1-oldali befúvással

Jellemzők Energiahatékony működés magas teljesítménnyel. Elegáns, lapos kivitel. Az Airflex légterelővel kiegészítve rugalmas felhasználási lehetőség. Halk működés.

CornerAir: Hosszúság 1500-3000 mm; Légmennyiség 10-35 l/s; Fúvókanyomás 100 Pa; Hűtőteljesítmény/víz (W) ∆t: 10 °C 357-1081; Hűtőteljesítmény/levegő (W) ∆t: 10 °C 114-399; Összteljesítmény (W) 471-1369

További információ →

HotelAir - Álmennyezetbe építhető aktív klímagerenda 1-oldali befúvással

Jellemzők Szállodai szobákban való alkalmazásra lett kifejlesztve. Energiahatékony működés magas teljesítménnyel. Elegáns kivitel. Alumínium befúvórács. Perforált szívóoldali rács. Csendes működés.

HotelAir: Hosszúságok 600-1200 mm; Légmennyiség 9-41 l/s; Fúvókanyomás 100 Pa; Hűtőteljesítmény/víz (W) ∆t: 10 °C 386-1038; Hűtőteljesítmény/levegő (W) ∆t: 10 °C 103-467; Összteljesítmény (W) 489-1505

További információ →

WallAir - Falba építhető aktív klímagerenda 1-oldali befúvással

Jellemzők Elegáns kivitel. Energiahatékony működés magas teljesítménnyel. Alumínium befúvórács. Halk működés.

WallAir: Hosszúságok 600-1200 mm; Légmennyiség 9-41 l/s; Fúvókanyomás 100 Pa; Hűtőteljesítmény/víz (W) ∆t: 10 °C 288-829; Hűtőteljesítmény/levegő (W) ∆t: 10 °C 103-467; Összteljesítmény (W) 391-1296

További információ →

PassiveAir - Mennyezet alá függeszthető passzív klímagerenda

Jellemzők Energiahatékony működés magas teljesítménnyel. Elegáns kivitel. Függesztett beépítés. Halk működés.

Hosszúság 1200-3600 mm; Teljesítmény (W/m) ∆t: 10 °C 50-455

További információ →

Beépítés és karbantartás

Beépítés

A klímagerendák hosszúsági és szélességi adatai illeszkednek a legtöbb kazettás álmennyezet méretéhez. A készülékeket gyárilag felszerelt 4 db függesztőelemmel szállítjuk, melyek négy-négy irányban, egyenként állíthatók.

Karbantartás

Az aktív klímagerendák perforált előlapja lenyitható, így a készülék időszakos átvizsgálásakor könnyen hozzá lehet férni a kaloriferhez. A csatlakozódoboz és a kalorifer egy hosszúszőrű porszívófej használatával könnyen tisztítható. Az előlapot és a készülék azon részeit, melyeket porszívóval nem lehet elérni, puha ronggyal lehet letörölni. Enyhe, semleges tisztítószer is használható, ha szükséges. A karbantartás gyakorisága különböző lehet attól függően, milyen időközönként és milyen alaposan takarítják az épületet. Kezdetben 6 havonta javasolt a készülék átvizsgálása. Az átvizsgálások közötti időszak meghosszabbítható, ha azt tapasztalják, hogy a kaloriferen nincs, vagy csak nagyon kevés a lerakódott por. Az elektromos alkatrészeket a vonatkozó előírásoknak megfelelően kell karbantartani. Ellenőrizni kell a csatlakozási/érintésvédelmi pontokat és az alkatrészek működőképességét.

 

Felhasználási területek

OptimAir konferenciatermekbe; PremiAir éttermekbe, ebédlőkbe; CornerAir irodákba, szállodaszobákba; PremiAir közösségi terekbe; OptimAir irodákba, irodaházakba; HotelAir szállodákba, kollégiumokba, kórházakba.

 

Referenciák

Emporia Bevásárlóközpont

2012-ben Malmöben felavatták Észak-Európa legnagyobb bevásárlóközpontját az Emporiát, amely a Svédországot és Dániát összekötő Öresund híd közvetlen közelébe épült. Az épületbe összesen 2062 db Kecskeméten gyártott Airvent klímagerenda került beépítésre.

Airrail Center Frankfurt

A frankfurti Fraport repülőtér mellett 2010-ben felavatott 660 m hosszú, 65 m széles és 45 méter magas "Squaire"-nek is becézett vasútállomás és bevásárló központ funkciójú épülethez cégünk 590 db speciális kivitelű, PassiveAir típusú passzív klímagerendát szállított.