Légsterilizálás

Légsterilizálás területén az Airvent légsterilizáló berendezése hatékony megoldást kínál a levegőben terjedő vírusok ártalmatlanítására.


Ultraibolya-C sugárzás

A légsterilizálás napjaink elengedhetetlen részévé vált. Az ultraibolya-C, röviden UV-C sugárzás a látható fénynél kisebb, de a röntgensugárzásnál nagyobb hullámhosszúságú, 200-280 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás. Ez a sugárzás csíraölő hatású: az UV-C fénynek kitett mikroorganizmusok (vírusok, baktériumok, penészgombák) másodpercek alatt inaktívvá válnak. 

UV Ultraibolya fény; IR infravörös vény; Szem Látható fény; λ hullámhossz
Az UV-C sugárzásnak 253,7 nm-en a leghatékonyabb a baktériumölő képessége.

Ultraibolya-C sugárzás
Baktériumok

01Első fázis

A berendezés a működés első fázisában mechanikus tisztítást végez. A hatékony (M6) szűrő leválasztja a szálló részecskék legnagyobb részét.

02Második fázis

A második fázisban pedig erős UV-C sugárzással elpusztítja a szűrőn átjutott kórokozókat.

 


Levegőben terjedő vírusok

A Covid-19 esetében a levegőn át terjedő fertőzés egyértelműen igazolt. A kórokozókat nemcsak a köhögés és tüsszentés során keletkező nagy vízcseppek tudják szállítani, hanem a kilégzés során a levegőbe kerülő finom pára is. A nagyon apró részecskéket tartalmazó ún. aeroszol fontos tulajdonsága, hogy nem ülepedik le, hanem több órán át a levegőben lebegve megbetegedést okozhat. Ez indokolja, hogy a terjedés megelőzésére nemcsak a betegeknek, hanem mindenkinek javasolt a maszk viselése.

A levegőn át terjedő fertőzést megbízhatóan azonban csak a kiváló minőségű, az arcon jól záródó maszkok tudják részben megakadályozni, melyek egyrészt költségesek, másrészt a viselésük is fokozott kellemetlenséggel jár. Továbbá az is ismert, hogy a fertőzés nem csak a szájon és orron, hanem a szemen át is bejuthat a szervezetbe.

Egyértelmű felismerés, hogy a probléma megoldásához nagyban hozzájárulna, ha a levegő kórokozó tartalmát jelentősen csökkenteni lehetne.

UV-C-vel és anélkül

Légsterilizálás nélkül

A beszéd és a kilégzés során a testet elhagyó cseppek és aeroszolok különböző szemcsenagyságú keverékei a kilégzés pontjától akár 8 méter távolságra is ellebeghetnek és a zárt térben órákig életben maradhatnak, ez pedig lehetőséget biztosít a fertőző kórokozók levegőben történő terjedésére.

Légsterilizálással

UV-C FiltAir légsterilizálóval

Az Airvent által fejlesztett UV-C FiltAir berendezés működése során a levegő egyszeri átmozgatása alatt gyakorlatilag teljesen (99.99%-ban) elpusztítja az áthaladó levegőben a kórokozókat*.

*Az UV-C FiltAir hatékonysága laboratóriumi körülmények között igazolt: Texas Research International Inc. Laboratory Test Report: Bioaerosol Removal Efficiency

UV-C FiltAir ikon

Az Airvent által fejlesztett UV-C FiltAir berendezés hatékonysága laboratóriumi körülmények között igazolt, miszerint működése során a levegő egyszeri átmozgatása alatt gyakorlatilag teljesen (99.99%-ban) elpusztítja az áthaladó levegőben a vizsgált bakteriális és vírus kórokozókat*.

Az Airvent több évtizedes légtechnikai tapasztalatait, tervezési és gyártási kapacitását felhasználva kidolgozta a berendezés hatékonyan gyártható változatát, amit most a vírus elleni küzdelem szolgálatába kíván állítani. A készülék az aktuális vírushelyzetben hozzájárulhat a fertőzésnek leginkább kitettek védelmének növeléséhez. A krízis elmúlása után pedig segítheti a levegőn át terjedő potenciális fertőzések kivédését. Mivel egyaránt hatékony a levegőben szálló allergének kiszűrésében is, ezért alkalmazása segítheti az allergiások tüneteinek enyhítését.

*Texas Research International Inc. Laboratory Test Report: Bioaerosol Removal Efficiency. (1993. oct. 8.)


Felkeltettük érdeklődését? 

Kérjen ajánlatot

Összehasonlítás más gyártó termékével

Légsterilizálás egyéb készülékekkel

A piacon kapható egyéb légsterilizáló berendezések hátránya, hogy a kialakításukból adódóan nem tisztítják meg a helyiség teljes elhasznált levegőjét, annak csupán egy részét forgatják át, méretükből adódóan pedig nem képesek ideális légáramlást biztosítani.

Légsterilizálás UV-C FiltAir készülékekkel

Légsterilizálás UV-C FiltAir készülékekkel

Az UV-C FiltAir keskeny, toronyszerű kialakításnak köszönhetően ideális légáramlást biztosít, átmozgatva és megtisztítva ezzel a helyiség teljes levegőjét. A megfelelően kiválasztott UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés óránként ötször tisztítja meg a zárt tér levegőjét.

UV-C fertőtlenítés

Az Airvent légsterilizáló berendezése hatékony megoldást kínál a levegőben terjedő vírusok ártalmatlanítására. A berendezés a működés első fázisában mechanikus tisztítást végez: leválasztja a levegőben lévő szilárd szennyeződéseket, a második fázisban pedig erős UV-C sugárzással elpusztítja a szűrőn átjutott kórokozókat. Az UV-C sugárzás a természetes fényspektrum rövidhullámú tartományába esik, amely megfelelő alkalmazás esetén biztonságosan és hatékonyan használható fertőtlenítésre, mivel a rövidhullámú ultraibolya sugárzás 253,7 nm-es hullámhosszon roncsolja a kórokozók örökítőanyagát, megakadályozva azokat, hogy tovább fertőzhessenek. Az UV-C fény hatására a besugárzott baktériumok, vírusok, gombaspórák az elnyelt energia következtében elpusztulnak, viszont az egyes kórokozók elpusztításához szükséges besugárzási dózis nagysága eltérő. Az Airvent által kiválasztott UV-C fényforrás alkalmazásával 99,99%-os csírátlanítás érhető el.

UV-C sugárzás egyéb hatásai

Nincs ózonképződés: A kis hullámhosszúságú UV-C sugárzás (180-200 nm) hatására a levegő oxigénjéből ózon keletkezik. Az ózon bizonyos koncentráció felett mérgező, kis mennyiségben viszont bontja a zsírsavakat, ezért háztartási szagtalanító készülékekben is alkalmazzák. Az UV-C FiltAir fénycsövei 253,7 nm hullámhosszúságú fényt bocsátanak ki, melynek köszönhetően az ózonképződés teljes mértékben kizárt.

Élettani hatások: Az UV-C sugárzás károsítja a bőrt, vakságot okoz. Az UV-C FiltAir berendezés zárt kialakításának köszönhetően nem engedi ki az UV-C sugarakat a légtérbe, így direkt sugárzás nem érheti az emberi szervezetet.

Termékjellemzők

A berendezés toronyszerű kialakításának köszönhetően:

 • Kis helyigényű.

 • Megjelenése diszkrét, így könnyen beolvad bármilyen környezetbe.

 • Hatékonyan sterilizálja a levegőt, a helyiség levegőjének megfelelő keverésével.

 • Energiatakarékos EC nyomókamrás ventilátoroknak köszönhetően alacsony zajszinten üzemel.

 • Karbantartása egyszerű.

 • Epoxy porfestékkel elektrosztatikusan festett C4 korrózióállóságú alumínium burkolata könnyen tisztán tartható.


Előnyök

Az Airvent UV-C FiltAir berendezés jellemzői és előnyös tulajdonságai más szobai légtisztítókkal szemben:

 • A berendezés intenzív UV-C sugárzással, káros melléktermék nélkül tudja semlegesíteni a szűrőn átjutott potenciális fertőzőket.

 • A hatékony szűrés és UV besugárzás hatására a gépből kilépő levegő gyakorlatilag csíramentes.

 • Az UV-C sugárzók optikailag zárt térben foglalnak helyet. Ellentétben az orvosi környezetekben (pl. a műtőkben) használatos UV-C sugárzókhoz, melyek használata során nem tartózkodhatnak emberek a légtérben. Az Airvent berendezése bármilyen belső térben (pl. orvosi vizsgáló szobában, váróteremben, betegszobában) folyamatosan használható.

 • Előnyös légmozgatást hoz létre, ami lefelé sodorja a levegőben szálló részecskéket, és örvények nélkül folyamatosan a készüléken át megtisztítja a szoba levegőjét.

Ugrás a termékhez

Működés

01 Beszívás

A levegő az EC nyomókamrás ventilátor hatására alulról a készülékbe áramlik.

Működés 02

02 Szűrés

A beömlő levegő áthalad a szűrőn, ami felfogja a levegőben lévő részecskék legnagyobb részét.

 

Működés 03

03 Sterilizálás

Az UV rezonátor erős UV-C sugárzással sterilizálja a szűrőn átjutott legapróbb kórokozókat is.

Működés 04

04 Kifúvás

A csírátlanított levegő a berendezés felső részén át visszaáramlik a helyiségbe.

Kivitelek

A készülék fehér és antracit színre festett változatokban érhető el

Fehér változat
Antracit változat

Alkalmazási területek

Az UV-C FiltAir berendezést alábbi területeken, illetve helyiségekben ajánljuk üzemeltetni.


IkonEgészségügy
Várótermek, kórtermek
Rendelők
Gyógyszertárak

IkonSzépségipar
Fodrászatok
Kozmetikai szalonok
Egyéb kiszolgáló helyiségek

IkonKiskereskedelem​
Élelmiszerüzletek
Ruhaüzletek
Műszaki boltok
Ügyfélszolgálatok
Egyéb kiskereskedelmi helyiségek

PortréVendéglátóipar
Szállodák, motelek
Éttermek, vendéglők
Kávézók, cukrászdák

IkonIrodaházak
​​Irodák
Előterek
Konferencia termek

IkonOktatás​​
Iskolák, gimnáziumok, egyetemek
Óvodák, bölcsődék
Tantermek
Előadótermek

IkonSport
Fitnesz termek
Jóga- és egyéb sporttermek
Öltözők

IkonEgyéb közösségi terek
Kiállítóterek, kisebb előadótermek
Ügyfélszolgálatok, vevőszolgálatok
Előterek
Várótermek

UV-C FiltAir


Az Airvent légsterilizáló berendezése hatékony megoldást kínál a levegőben terjedő vírusok ártalmatlanítására. Ugrás a termékhez →

UV-C FiltAir az egészségügyben

A 2019-ben megjelent koronavírus világméretű járvánnyá válása világított rá a levegőben terjedő fertőzések komolyságára, pedig a kórokozók mindig is körülvettek minket. A levegőben lebegő kórokozók koncentrációja a kórházakban, a rendelőkben és a várókban – rendeltetésükből adódóan – jellemzően magasabb, mint más középületekben. Az egészségügy védelmének alappillére éppen ezért a dolgozók és a betegek higiéniai biztonságának megteremtése és fenntartása.
Tudjon meg többet →

UV-C FiltAir az oktatásügyben

Az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés kifejlesztésével kiemelt célunk, hogy a levegőben terjedő fertőzések csökkentésével megvédjük a pedagógusokat, a diákokat, illetve hozzátartozóikat a megbetegedésektől, valamint hogy hozzájáruljunk a megszokott munkavégzési formákhoz való mihamarabbi visszatéréshez.
Tudjon meg többet →

UV-C FiltAir irodai környezetben

A világjárvány mindannyiunkat olyan új kihívások elé állította, amelyek gyors reagálást igényelnek. Fel kell készülnünk azokra az eshetőségekre, hogy a hatósági intézkedések és az esetleges munkahelyi megbetegedések befolyásolhatják cégünk jövőbeni működését. Kiemelten fontos kérdés a távmunka arányának csökkentése, a szakemberek megtartása, a belső kapcsolattartás és kommunikáció javítása, valamint a munkahelyi egészségvédelem biztosítása megfelelő légtechnikával és a higiéniai előírások betartatása – mindezek egyre több cégnél várnak megoldásra.
Tudjon meg többet →

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért nem alkalmazunk HEPA szűrőt az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezésben?

Az UV-C FiltAirben elhelyezett finomszűrő elsősorban a ventilátor és az UV-C reaktor védelmét szolgálja. A szűrő hatékonyan kiszűri a port, poratkát, pollent, gombaspórát, de nem cél a 4 µm szemcsenagyság alatti részecskék leválasztása. A szűrőn átjutott részecskék és kórokozók 1 másodpercet töltenek az 1 m hosszúságú UV-C reaktorban, melynek során minimum hatszor annyi besugárzás éri őket, mint amennyi az örökítőanyaguk elpusztításához szükséges. 


Miért nincs lehetőség ózonképződésre az UV-C FiltAir működése során?

A kis hullámhosszúságú UV-C sugárzás (180-200 nm) hatására a levegő oxigénjéből ózon keletkezik. Az ózon bizonyos koncentráció felett mérgező. Zárt helyiségek légtisztítása ózongenerátorral kizárólag az emberek távollétében történhet. Használata veszélyes, komoly szakismeretet kíván, valamint egy hatékony szellőztetést az újbóli használatba vételt megelőzően. Az UV-C FiltAir fénycsövei 253,7 nm hullámhosszúságú fényt bocsátanak ki, melynek köszönhetően az ózonképződés teljes mértékben kizárt.


Mik az UV-C FiltAir előnyei a versenytársakkal szemben?

 1. A kecskeméti központú Airvent a svéd testvércégével együtt 38 éve foglalkozik légtechnikai termékek fejlesztésével és gyártásával. Az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés magas, keskeny kialakításának köszönhetően optimális légáramlást biztosít a zárt térben. A helyiség elhasznált levegőjét a tartózkodási zónából folyamatosan a padló síkja felé szívja és a megtisztított levegőt pedig a mennyezet mentén teríti szét a helyiségben. Ennek köszönhetően kialakul egy hatékony és látványos körforgás, amely biztosítja, hogy a levegőben lebegő kórokozók folyamatosan lefelé haladjanak, távol a belégzéstől. Ezt a légáramlást egy alacsonyabb kialakítású berendezés nem tudja megfelelően biztosítani.
 2. Az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés úgy lett kifejlesztve, hogy az azon áthaladó levegő legalább 1 másodpercig az UV-C reaktortérben tartózkodjon, ezáltal biztosítva legyen az kórokozók örökítőanyagának károsítása. 
 3. Az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés működése közben nem keletkezik ózon, és egyéb egészségkárosító hatása sincsen. 
 4. Az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés zárt UV-C reaktorának köszönhetően a helyiségben tartózkodó emberek számára teljesen ártalmatlan. A szabadonsugárzó UV fertőtlenítővel szemben az UV-C FiltAir nem a helyiségbe bocsátja ki a sugárzást, hanem a helyiség levegőjét áramoltatja át a gépen.
 5. Az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés úgy lett kifejlesztve, hogy alacsony zajszintjének köszönhetően ne zavarja a helyiségben tartózkodók munkáját, nyugalmát.

Hogyan válasszunk gépméretet?

Az UV-C FiltAir két különböző kivitelben rendelhető:

 • UV-C FiltAir standard kivitel: maximum 3 m-es belmagasságú helyiségekbe ajánlott,
 • UV-C FiltAir-S kivitel: légfordítóval ellátott berendezés, 3 m feletti belmagasságú terekbe ajánlott.
 

Az UV-C FiltAir négy különböző méretben rendelhető:

 • UV-C FiltAir 15: 15 m² 
 • UV-C FiltAir 30: 30 m²
 • UV-C FiltAir 45: 45 m²
 • UV-C FiltAir 75: 75 m² alapterületű helyiség légsterilizálása biztosított óránkénti ötszörös légcsere mellett. Nagyobb alapterületű helyiség esetén keresse fel munkatársunkat tanácsadásért.

Milyen karbantartási igénye van a berendezésnek?

Alsó finomszűrő cseréje: 2000 üzemóránként (vagy a helyiség szennyezettségétől függően)
Felső aktívszenes szűrőlap cseréje: 9000 üzemóránként
Az UV-C fénycsövek cseréje: 9000 üzemóránként
Az UV-C reaktortér tisztítása: 9000 üzemóránként


Milyen előkészületek szükségesek a gép beszereléséhez?

Ideális esetben a készüléket a szobafal közepén célszerű elhelyezni úgy, hogy alatta és felette is biztosítva legyen az akadálytalan légáramlás. Az UV-C FiltAir készüléket vagy falhoz kell rögzíteni, vagy az opcionálisan megvásárolható mobilkerethez.

A készülék csak védőföldeléssel ellátott 230 V-os elektromos hálózathoz csatlakoztatható. A tartozékként szállított 1,8 m-es hálózati kábelt úgy célszerű elhelyezni, hogy ne okozzon balesetveszélyt, esztétikus legyen és takarításkor se jelentsen akadályt!


Milyen kiegészítők vásárolhatók a berendezéshez?

 • Védőfedél (kezelőfelületre): A védőfedél avatatlan kéz elleni biztosítást ad. Alkalmazásával megakadályozható a fordulatszám-szabályozóhoz és az üzemóra-számlálóhoz való hozzáférés. 
 • Mobilkeret: A légsterilizáló berendezés a mobilkeretre szerelve mozgathatóvá válik, így igény szerint a sterilizálandó helyiség kívánt pontján helyezhető el. 
 • Dupla mobilkeret: A dupla mobilkeret két berendezés fogadására alkalmas. Használata olyan esetekben indokolt, ha a sterilizálandó helyiség mérete és kialakítása olyan, hogy a falmenti elhelyezés nem lehetséges. Beépített légfordítós készülékekkel célszerű használni.
 • Tehermentesítő láb: Kizárólag tehermentesítő szerepet betöltő opcionális tartozék, mivel a készüléket biztonsági okokból minden esetben kötelező a falhoz rögzíteni. Használata gipszkarton vagy egyéb könnyű falszerkezet esetén indokolt, azonban szakszerűen kivitelezett gipszkarton fal esetén 4 pontos fali rögzítéssel, lábak nélkül szerelhető.
 • Időkapcsoló: A 230V-os aljzattal rendelkező digitális időkapcsoló óra az UV-C FiltAir készülékek programozott működtetését, azaz időzített Be/Ki kapcsolását teszi lehetővé. Működtethető heti/napi üzemmódban, illetve visszaszámláló és véletlenszerű üzemmódban.

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdésével forduljon bátran az Önhöz legközelebb eső Airvent iroda munkatársaihoz – akár személyesen is, segíteni fognak megtalálni a megfelelő, az Ön igényei szerint személyre szabott megoldást! Elérhetőségeinket megtalálja UV-C FiltAir támogatás oldalunkon →