ReportAir Magazin

Részmunkaidőben is számítunk kollégáinkra

Turcsán Eszter interjú

Mesélnél egy kicsit a szakmai hátteredről és a légtechnikai iparágban, illetve az Airventnél szerzett tapasztalataidról?

2017-ben a kecskeméti telephelyen kezdtem az airventes pályafutásomat export értékesítést támogató mérnök pozícióban. Az ott eltöltött egy év alatt sok tapasztalatot szereztem a termékek életútjáról, hiszen a rendelések legyártását és a logisztikai folyamatokat is figyelemmel kísérhettem. 2018-tól – költözés miatt – a budapesti irodában dolgoztam, így az ottani tanácsadó kollégáktól a belföldi projektek kapcsán ismerhettem meg érdekes műszaki megoldásokat.

A kislányod másfél éves múlt. Hogyan tudtad egyensúlyba hozni az otthon maradást a munkahelyi feladatokkal, és mi motivált arra, hogy részmunkaidőben dolgozzál?

Az első hat hónap minden friss szülő számára kihívás, ebben biztos vagyok. De ahogy ez az új állapot kezdett az új normálissá válni, felmerült bennem az igény arra, hogy a kis szabadidőmet a netflixezésnél hasznosabban töltsem. A kislányunk hat hónapos volt, amikor részmunkaidőben, rugalmas időbeosztásban visszaálltam dolgozni.

Ikon NÉVJEGY


Turcsán Eszter

Támogató mérnök

Eszter 2017-ben pályakezdőként érkezett az Airventhez. Jelenleg részmunkaidőben, otthoni munkavégzéssel – másfél éves kislánya mellett – erősíti az export csapatot.

Hogyan osztod be az idődet a munkahelyi és a családi kötelezettségek között?

Nagyon jó fej kislányunk van: jól alszik és szeret egyedül is babrálni, így főként az alvásidőket használom az irodai feladatok elvégzésére.

Milyen típusú munkát végzel jelenleg?

Szerencsém van, hogy a vezetőség ennyire rugalmasan állt a helyzethez. Nagyon jólesett, hogy mindenki arra törekedett, hogy találjunk olyan feladatköröket, ahol értékes munkát végezhetek. Eleinte, amikor teljesen rendszertelenül tudtam laptop elé ülni, belső programteszteléssel segítettem a fejlesztőmérnökök munkáját, de volt, hogy fejlesztési eredményeket összesítettem pályázati összefoglalóhoz. Amikor a kislányunk egyéves lett, visszatértem az export területére, azóta pedig a háttérből segítem az értékesítési feladatokat műszaki ajánlatok készítésével.

Idézőjel

Főként az alvásidőket használom az irodai feladatok elvégzésére.

Az anyaként szerzett tapasztalataid befolyásolták a munkastílusodat és a problémamegoldáshoz való hozzáállásodat?

Abszolút! Rengeteget lehet tanulni a szülőség során. A két leginkább meghatározó dolog, amelyet a munkában tudok hasznosítani, az a türelem és a hatékonyság.

Mik a jövőbeni céljaid – mind a karriered, mind a családi életed tekintetében?

Októberben érkezik a kisfiunk, így egy ideig még biztosan nem csatlakozom az irodai munkavégzők köréhez. Amennyiben az Airvent is támogatja, szeretnék a második gyermek születése után is, a bölcsőde megkezdéséig részmunkaidőben dolgozni. A távolabbi jövőben pedig szívesen térnék vissza főállásban belföldi tanácsadó mérnökként az északkelet-magyarországi régióban.

 

— Kecskemét, 2023.


Interjú: Pataki Michael
Szerkesztő: Tamás Anita
Portré: Fekete Csaba