ReportAir Magazin

Csúcskategóriás vírusvédelem

A légtechnika területén több évtizedes termékfejlesztői és gyártási tapasztalattal rendelkező Airvent nagyon gyorsan tudott reagálni a vírushelyzet generálta problémákra: az UV-C FiltAir nemzetközileg is forradalmi megoldást kínál a légtisztításra.

A 2019-es év végén megjelent koronavírus rohamos terjedése nem várt helyzeteket eredményezett a világ minden pontján, az életünk összes területén. A koronavírus minden országban felütötte a fejét, felforgatva ezzel a gazdaságot, a társadalmat, és általában véve a mindennapokat. 2020‑ban soha nem tapasztalt figyelmet kapott a fertőtlenítés fontossága, hiszen a vírus cseppfertőzéssel – tüsszentéssel, köhögéssel, sőt akár a beszéddel kiáramló kisebb-nagyobb nyálcseppek által – terjed. Bár mára már rutin­ná vált a maszkviselés, a gyakori, precízen végzett kézmosás, és a távolságtartáshoz is hozzászoktunk, mégis a legnagyobb erőfeszítéseink ellenére is akadnak olyan szituációk, amelyekben nem tudunk ugyanolyan magabiztossággal és nyugalommal jelen lenni, mint korábban. Az önfeledt baráti összejövetelek, a szórakoztató színházi előadások, a kedvenc éttermünkben elköltött vacsorák és a felgyülemlett feszültség kieresztésére szolgáló edzőtermi edzések alatt ott motoszkálhat a fejünkben a gondolat, hogy zárt térben fokozottabban ki vagyunk téve a járványveszélynek.

Baktériumok

A szellőztetés fontossága

Napról napra egyre többet tudunk a koronavírusról, a vizsgálatok pedig arra is rámutattak, hogy ha az a köhögéssel, tüsszentéssel vagy csupán beszéddel a levegőbe kerül, a szabad szemmel nem látható, szinte súlytalan mikrocseppek akár órákig is lebeghetnek zárt helyen, és több tíz métert is megtehetnek a levegőben, mielőtt eltűnnének. A nagyon apróra porlasztott folyadéknak, az úgynevezett aeroszolnak ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy amennyiben fertőző anyagokat (például vírusokat) tartalmaz, akkor azok a levegővel eljuthatnak a nyálkahártyákig, ahol beépülhetnek a hámsejtekbe, és betegséget okozhatnak. A friss levegő utánpótlásának a biztosítása, a levegő fertőtlenítése, így kompletten a légtechnika is éppen ezért kapott központi figyelmet a koronavírus elleni védelemben.

Csökkenthető a fertőzés kockázata 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. május 19‑én kiadott tájékoztatója szerint a zárt terekben alkalmazott szellőzőberendezések, klímaberendezések szakszerű üzemeltetés mellett csökkenthetik, ellenkező esetben akár növelhetik is a fertőzés kockázatát. Mesterségesen szellőztetett épületekben az ajánlott frisslevegő-utánpótlás legalább 10 l/s/fő, valamint az épület átszellőztetését indokolt a munkaidő megkezdése előtt pár órával korábban elindítani, majd a munkaidő végeztével tovább üzemeltetni. Légkezelő gépekben a lemezes, valamint a közvetítőközeges hővisszanyerő alkalmazása preferált, amelyek esetében teljes mértékben elkerülhető az elszívott levegő visszakeveredése. A beltér relatív páratartalmát javallott 40% felett tartani, hogy megakadályozzuk a nyálka­hártya kiszáradását, mivel a száraz nyálkahártya hajlamosabb a fertőződésre. Kerülendő a belső levegőt keringető berendezések (klasszikus split klíma, fan-coilok) alkalmazása, hiszen a hőcserélők lamellái között, továbbá a csepptálcákban összegyűlt szennyeződések és a folyadék meleg­ágya lehet a gombák, baktériumok terjedésének.

Az Airvent megoldása

A kilencvenes évek elején részt vettünk egy fogászati célra szánt légsterilizáló berendezés kidolgozásában. A korona­­vírus megjelenésével fejlesztőcsapatunk leporolta a régi terveket és aktualizálta a jelenkor modern megoldásait alkalmazva. Kezünkben volt egy kész, korábban már laboratóriumi vizsgálatokon átesett légsterilizáló berendezés, amely egyedülálló levegőeloszlatási hatékonysággal biztosít emberi jelenlétben alkalmazható egészségvédelmi megoldást.

Termékjellemzők

A berendezés toronyszerű kialakításának köszönhetően:

  • Kis helyigényű.

  • Megjelenése diszkrét, így könnyen beolvad bármilyen környezetbe.

  • Hatékonyan sterilizálja a levegőt, a helyiség levegőjének megfelelő keverésével.

  • Energiatakarékos EC nyomókamrás ventilátoroknak köszönhetően alacsony zajszinten üzemel.

  • Karbantartása egyszerű.

  • Epoxy porfestékkel elektrosztatikusan festett C4 korrózióállóságú alumínium burkolata könnyen tisztán tartható.


Előnyök

Az Airvent UV-C FiltAir berendezés jellemzői és előnyös tulajdonságai más szobai légtisztítókkal szemben:

  • A berendezés intenzív UV-C sugárzással, káros melléktermék nélkül tudja semlegesíteni a szűrőn átjutott potenciális fertőzőket.

  • A hatékony szűrés és UV besugárzás hatására a gépből kilépő levegő gyakorlatilag csíramentes.

  • Az UV-C sugárzók optikailag zárt térben foglalnak helyet. Ellentétben az orvosi környezetekben (pl. a műtőkben) használatos UV-C sugárzókhoz, melyek használata során nem tartózkodhatnak emberek a légtérben. Az Airvent berendezése bármilyen belső térben (pl. orvosi vizsgáló szobában, váróteremben, betegszobában) folyamatosan használható.

  • Előnyös légmozgatást hoz létre, ami lefelé sodorja a levegőben szálló részecskéket, és örvények nélkül folyamatosan a készüléken át megtisztítja a szoba levegőjét.

Ugrás a termékhez

Az UV-C FiltAir felépítése és működése

A magas, karcsú UV-C FiltAir optimális légáramlással átmozgatja a szoba levegőjét, miközben hatékony szűrőjével kiszűri a levegőben szálló részecskék legnagyobb részét. A berendezés a működés első fázisában mechanikus tisztítást végez: leválasztja a levegőben lévő szilárd szennyeződéseket, a második fázisban pedig erős UV-C sugárzással elpusztítja a szűrőn átjutott kórokozókat. Az UV-C sugárzás a természetes fényspektrum rövidhullámú tartományába esik, amely megfelelő alkalmazás esetén biztonságosan és hatékonyan használható fertőtlenítésre – mivel a rövidhullámú ultraibolya sugárzás 253,7 nm-es hullámhosszon roncsolja a kórokozók örökítőanyagát, ezzel megakadályozza, hogy tovább fertőzhessenek. Az UV-C fény hatására a besugárzott baktériumok, vírusok, gombaspórák az elnyelt energia következtében elpusztulnak. Az Airvent által fejlesztett UV-C FiltAir berendezés hatékonysága laboratóriumi körülmények között igazolt, működése során a levegő egyszeri átmozgatása alatt gyakor­latilag teljesen (99,99%-ban) elpusztítja az áthaladó levegőben a vizsgált bakteriális és vírusos kórokozókat. A készülék nem csak a jelenlegi járvány terjedésének enyhítését szolgálja, minden egyéb légúti fertőzéssel terjedő megbetegedés megelőzésének hatékony fegyvere. Büszkék vagyunk arra, hogy a termék néhány hónap alatt Európa-szerte ismertté vált, ami igazolja kiváló minőségét és alkalmazásának fontosságát. Mostanra több száz UV-C FiltAir került beüzemelésre óvodákban, iskolákban, idős otthonokban, színházakban, irodákban és közintézményekben

— Budapest 2020.