ReportAir Magazin

Irodaépület korszerűsítése

A raktárból lett üzemiroda teljesen új lég- és klímatechnikai rendszert kapott, amelynek működését az A+ automatikarendszer optimalizálja és felügyeli.

2020 januárjában kezdődtek meg a munkálatok a régi raktárépület körül, amely az elmúlt 15 évben használaton kívül volt. Az új iroda létesítésének célja a gyártást irányító, támogató és felügyelő műszaki csapat egyesítése a szétszórt, az üzem különböző pontján elhelyezkedő irodahelyiségek felszámolásával. A rekonstrukció célja 25 dolgozó elhelyezése volt egy térben, emellett tárgyaló-, kávézó- és mosdóhelyiségek kialakítása, úgy, hogy minden időpillanatban megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű frisslevegőt biztosítsunk a dolgozók számára a lehető legkevesebb energia felhasználásával. A szóban forgó épület egyszintes, 300 m² alapterületű, téglafalazattal, vasbeton födémmel és 3,5 méteres belmagassággal rendelkezik. Az épületszerkezet módosítása nélkül álltunk neki a gépészet kivitelezésének.

A kedvező adottságok kiaknázása

A meglévő épület különleges adottságait kihasználva (a mennyezetet masszív látszó gerendák tagolják) első lépésként kijelöltük a 3-4 fős munkaállomásokat, amelyeknek a mikro­klímáját egyénileg szerettük volna szabályozni. A hőszükséglet és a szükséges frisslevegő-mennyiség meghatározása után minden cellához kiválasztottuk a megfelelő teljesítményű radiátort és klímagerendát. A mennyezeti betongerenda esztétikailag ketté­osztotta a helyiséget, remek lehetőséget biztosítva ezzel a HotelAirtípusú klíma­gerendák rejtett elhelyezésének. Az elszívást az épület végében, a mosdó és kávézó közelében jelöltük ki. A friss levegő utánpótlásáért és az elszívásért felelős légkezelő gépet, valamint a hűtővízpuffert az alagsorban, a folyadékhűtőt pedig az épületen kívül helyez­tük el. A meleg vizet a meglévő kazánházból vezettük át. Az alagsorból két párhuzamos gerinc­vezetéken keresztül érkezik a friss levegő az irodatérbe, és vonul végig a középen húzódó főgerenda mellett. A gerincvezeték minden munkaállomásnál leágazik, az ágak pedig egy‑egy klímagerendában végződnek. A melegvíz-vezetékeket a padlóban, a hi­deg­víz-vezetékeket az álmennyezetben vezettük a hőcserélőkig. Minden munkaállomáshoz önálló vezérlőegység és beavatkozók tartoznak, amelyek cellánként igyekeznek minden pillanatban a megfelelő mikroklímát biztosítani.

Üzem iroda

Munkaállomások egyedi szabályozása

A helyi szabályozás célja, hogy az előre beállított értékeket az adott munkaállomáson a célértéken tartsa. Ez a teljes gépészetnek egy kisebb alrendszere, amely maga vezérli a helyiségek szellőztetésének, hűtésének, fűtésének alakulását. Ennek központja a ControlAir szabályozóegység, amelynek feladata, hogy az adott cellában gyorsan kiszolgálja az állandóan változó igényeket – a dolgozók mozgása, a külső és a belső terhelések alakulása szerint. Az érzékelők és a beavatkozók előre meghatározott függvények alapján működnek. A ControlAir a helyiség hőmérséklet-érzékelőjének alapjele alapján dönti el, hogy az adott munkaállomást (vagy egyéb esetben helyiséget) hűteni vagy fűteni kell. Amennyiben a levegő hőmérséklete az előre beállított érték fölé emelkedik, a szabályozó kinyitja a klímagerenda vízcsövén lévő hűtési szabályozószelepet, alacsony hőmérséklet esetén pedig a radiátor termosztátja avatkozik be. A második legfontosabb érzékelő a cellában a mozgásérzékelő. Amikor a szabályozóegység nem kap jelet a mozgásérzékelőtől – azaz, amikor nem tartózkodnak az asztaluknál –, akkor bezárja a munkaállomást ellátó lég­csatornaágon talál­ható speciális csappantyút. A csappantyú azért különleges, mert a tányérokon található fúvókákon keresztül, zárt állapotában a klímagerenda által szolgál­tatott maximális légmennyiség 20%-át engedi át, amely elégséges a helyiség egészséges átszellőz­tetéséhez. Amikor a mozgásérzékelőtől jel érkezik a szabályozópanelbe, a csappan­tyút kinyitja, így a klímagerenda a tervezett teljesítménnyel tud üzemelni.

Idézőjel

Büszkék vagyunk az elmúlt tíz évben végzett felügyeleti rendszer kiépítését is magában foglaló projektjeinkre, legyen szó kisebb-nagyobb irodákról, éttermekről vagy hotelekről, amelyeknek energiafogyasztásáról és megtakarításáról azóta is rendszereink gondoskodnak.

A pillanatnyi rendszernyomás meghatározása

A cellákban elhelyezett klímagerendák frisslevegő-ellátása a légcsatorna-hálózaton keresztül történik. A klímagerendák által a helyiségbe juttatott friss levegő mennyisége a légcsatorna­hálózat nyomásának függvényében változtatható. Mindezek miatt a jól szabályozható klíma­gerenda-rendszer kiépítésének alapja a légtechnikai rendszer zónázott kialakítása. A zónák meghatározása után lehetőség nyílik a légcsatornanyomások pontos és egyedi szabályozására, amelyek a külső és belső körülményekhez igazíthatók. A bemutatott irodaépület egyetlen zónából áll, mivel a légcsatorna-hálózat kis kiterjedésű. (Amennyiben egy épület több emelet­ből áll, vagy jelentős különbségek vannak légmennyiségekben az északi és a déli elhelyez­kedésű helyiségekben, célszerű több zónára osztani a teljes légcsatorna-hálózatot.)

A lehető leggazdaságosabb üzemeltetés

A zónákra bontott légtechnikai rendszer központi szabályozása, amelyet a SUM vezérlő­rendszer nyolc különböző modulja végez, teszi lehetővé a teljes rendszer irányítását, ezáltal a lehető leggazdaságosabb üzemeltetését. A SUM felügyeleti központként optimalizálási képességekkel rendelkezik, naplózza a rendszer működési paramétereit, és ennek megfelelően automatikusan szabályozza a belső klímát és a szellőztetés intenzitását. Az automatikarendszer – összefoglaló nevén A+ – fejlesztése 2010-ben kezdődött, és ez idő alatt többszörösen sikeresnek bizonyult. Büszkék vagyunk az elmúlt tíz évben végzett felügyeleti rendszer kiépítését is magában foglaló projektjeinkre, legyen szó kisebb-nagyobb irodákról, éttermekről vagy hotelekről, amelyeknek energiafogyasztásáról és megtakarításáról azóta is rendszereink gondoskodnak. A szoftveres és a hardveres fejlesztés is a kecskeméti központunkban zajlik, így gyorsan tudunk reagálni a partnereinktől érkező új igényekre, speciális kérésekre. Minden rendszerhez grafikus felhasználói felületet biztosítunk, amelyen keresztül az épület valamennyi helyiségében és zónájában elvégezhetők az üzemel­tetési finombeállítások, valamint ennek segítségével – az üzemelés során kiugró értékekből, illetve az előrejelzésekből – jól detektálhatók a rendszerhibák is.

— Kecskemét 2020.