ReportAir Magazin

Bemutatkozik a CA-L3 klímagerenda-szabályozó

Az Airvent CA-CB (ControlAir Chilled Beam) termékcsomagjához tartozó, harma­dik generációs vezérlőegység elsődleges feladata a helyiség hőmérsékletének kívánt értéken tartása.

Az Airvent CA-CB (ControlAir Chilled Beam) termékcsomagja magában foglalja a CA-L3 vezérlőegységet és a szabályozáshoz szükséges érzékelőket, alkalmazásának célja pedig a klímagerendák igényalapú helyi teljesítményszabályozása. A CA-L3 vezérlőegység elsődleges feladata a helyiség hőmérsékletének kívánt értéken tartása helyiséghőmérséklet-érzékelők és vízoldali szabályozószelepek segítségével.

 

Az Airvent mérnökei 2007-től fejlesztenek gépészeti rendszereinkhez automatikát is. Az első sikeres projektünk Svédországban valósult meg 2010-ben, ahová 250 darab első generációs ControlAir vezérlőegységgel ellátott klímagerendát és a hozzá kapcsolódó felügyeleti programot szállítottunk, illetve üzemeltünk be. Klímagerenda-gyártásunk a kezdetektől az egyik húzóág a cégcsoport értékesítésében, és nagy örömünkre az automatikus szabályozásba is egyre gyakrabban bekapcsolódhatunk egy-egy nagyobb projektben. A CA-L3 a ControlAir vezérlőegységek harmadik generációját képviseli.

A harmadik generációs vezérlőegység újdonságai

Műanyag vezérlőegység-burkolat

A CA-L3 műanyag készülékháza a klímagerendán, illetve annak közelében (a beépítési sajátosságokhoz igazodva), egyméteres távolságon belül bárhol elhelyezhető – kiküszöbölve ezzel azt az esetleges problémát, hogy az elektronika nehezen hozzáférhető.

Megelőző kondenzációvédelem

A CA-L3 szabályozót megelőző kondenzációvédelemmel láttuk el, alapját a klímagerendába épített helyiséghőmérséklet- és páratartalom-érzékelők, valamint a klímagerenda előremenő hűtővezetékére helyezett hőmérő adják. A helyiség harmatponti hőmérséklete folyamatosan összehasonlításra kerül a klímagerenda hűtővizének hőmérsékletével. Harmatpont közeli hűtővíz-hőmérséklet esetén a hűtési üzemmód azonnali tiltását kondenzációveszély-riasztás követi (LED kék villogása és épületfelügyeleti riasztás).

Modbus RTU-csatlakozás

A CA-L3 vezérlőegység az érzékelőkkel belső BUS-on kommunikál, a Modbus RTU-kapcsolat pedig lehetővé teszi az alapjelek állítását épületfelügyeleti rendszeren keresztül is.

CA-L3  klímagerenda-szabályozó

Melyek az igényalapú szabályozás elemei, és hogyan működnek?


1

 CA-L3 vezérlőegység

A szabályozóegység a saját 24VDC tápegységével együtt egy műanyag készülékházban foglal helyet, amely egy méter hosszú kábelen kapcsolódik a klímagerenda érzékelőihez. A készülékház szabadon elhelyezhető a klímagerendán, illetve annak közelében, a beépítési sajátosságokhoz igazodva (az álmennyezeti kezelőajtó és a keresztező akadályok elkerülésével). 

2/a Hőmérséklet- és páratartalom-érzékelő a klímagerenda frontjába építve

A CA-CB szabályozó a klímagerenda perforált frontlapjába épített helyiséghőmérséklet- és páratartalom érzékelőkkel rendelkezik. A kívánt hőmérséklet Modbus RTU-kapcsolatos épületfelügyeleti rendszeren keresztül állítható.

2/b Falihőmérséklet- és páratartalom-érzékelő alapjelállítóval

A Produal Proxima® RU-D-RH fali szabályozóegység hőmérséklet- és páratartalom-érzékelővel, valamint alapjelállítóval és digitális kijelzővel is rendelkezik. 

2/c Hőmérséklet- és páratartalom-érzékelő a klímagerenda frontjába építve, egyszerű fali alapjelállítóval 

A CA-CB szabályozó a klímagerenda perforált frontlapjába épített helyiséghőmérséklet- és páratartalom-érzékelővel rendelkezik. A kívánt hőmérséklet a Produal Proxima® RU egyszerű fali alapjelállítóval szabályozható. Olyan helyiségekben ajánlott, ahol a kívánt hőmérsékletérték finom eltolása szükséges.

3 Vízoldali nyomásfüggetlen szabályozószelep

A CA-L3 a hőmérséklet-érzékelő, valamint a kívánt hőmérsékletérték alapján teljesítményszabályozást végez a vízoldali szabályozószelepekkel. A Belimo® nyomásfüggetlen szabályozószelepeknek köszönhetően valódi teljesítményszabályozás biztosítható a hatásos hőcseréhez (turbulens áramlás) szükséges minimum víztérfogatáram megfelelő előbeállításával. Ez teszi lehetővé a klímagerenda teljesítményének minimális holtidejű szabályozását is.

4/a Mozgásérzékelő klímagerenda frontjába építve

A klímagerenda perforált frontlapjába épített helyiséghőmérséklet- és páratartalom-érzékelő mellé opcionálisan 360° látószögű, finommozgásokat érzékelő, lefelé néző mozgásérzékelő is beépíthető, amelynek alapján jelenléti és távolléti üzemmódokat különböztethetünk meg. Ez az opció remekül alkalmazható kis terű irodahelyiségek (egy klímagerenda elhelyezése) jelenlétalapú szellőztetése esetén.

4/b Külső mozgásérzékelő

Nagyobb helyiségek esetén kiegészítő Regin® IR24-P külső mozgásérzékelő is csatlakoztatható a CA-L3-hoz, amely alkalmas a teljes tér belátására.

5 Nyit/zár szabályozó pillangószelep klímagerendákhoz

Az Airvent DUO egy nyit/zár zsalumozgató motorral felszerelt, perforált szeleptányérral ellátott légmennyiség-szabályozó. Alkalmazásának célja, hogy jelenléti üzemmódban (a mozgásérzékelő jele alapján) átengedi a teljes tervezett légmennyiséget, távolléti (zárt) állapotban pedig
a választott perforációtípustól függően a teljes tervezett légmennyiségnek csak a 10–25%-át.

6 Ablaknyitás-érzékelő

A CA-L3 szabályozóegységhez – az energiatakarékosság jegyében – ablaknyitás-érzékelő is csatlakoztatható, amely alapjelére a fűtés vagy a hűtés, illetve a frisslevegő-ellátás tiltásra kerül.

7 Világításvezérlés

A mozgásérzékelő jele alapján megkülönböztethetünk jelenléti és távolléti üzemmódokat, így biztosítható a világítás jelenlétalapú vezérlése is.