UV-C FiltAir ikon

Csökkenthető a fertőzések terjedésének kockázata az egészségügyben

A levegő víruskoncentrációját gyéríti az UV‑C FiltAir légsterilizáló berendezés

Az egészségügy védelme

Az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés kifejlesztésével kiemelt célunk, hogy a levegőben terjedő fertőzések csökkentésével megvédjük az egészségügyi dolgozókat és hozzátartozóikat a megbetegedésektől, valamint az, hogy hozzájáruljunk a betegek mihamarabbi felépüléséhez.

 

A 2019-ben megjelent koronavírus világméretű járvánnyá válása világított rá a levegőben terjedő fertőzések komolyságára, pedig a kórokozók mindig is körülvettek minket. A levegőben lebegő kórokozók koncentrációja a kórházakban, a rendelőkben és a várókban – rendeltetésükből adódóan – jellemzően magasabb, mint más középületekben. Az egészségügy védelmének alappillére éppen ezért a dolgozók és a betegek higiéniai biztonságának megteremtése és fenntartása. 

Az egészségügyben dolgozók egészsége kulcsfontosságúnak bizonyult a járványügyi harcban, így annak megőrzése közös érdekünk – és nem csak a járványok idején.

A kórházi ellátásban részesülők legyengült szervezete kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben. A felépülés folyamatát az is megnehezítheti, ha a rosszul szellőztetett térben a beteg hosszabb ideig van kitéve az egyébként nem jelentős mennyiségű vírussal terhelt levegő belégzésének.

Hogyan terjed a fertőzés?

A szakértők korábban úgy vélték, hogy a koronavírus-fertőzés leginkább a fertőzött felületekkel való közvetlen érintkezéssel, valamint cseppfertőzéssel terjed. Újabban azonban egyre több kutatás támasztja alá, hogy nemcsak a köhögéssel és tüsszögéssel a levegőbe juttatott nagyobb folyadékcseppekkel adható tovább a vírusfertőzés, hanem a beszéd és akár a légzés során a levegőbe kerülő pára által is. A kilélegzett pára általában láthatatlan, ugyanis vízgőzből és rendkívül apró vízcseppekből áll – hideg időben erre mondjuk azt, hogy meglátszik a lehelet. A nagyon apróra porlasztott folyadékról, az úgynevezett aeroszolról fontos tudni, hogy nem hullik le azonnal földre, hanem hosszú ideig, akár több órán át is a levegőben lebeg. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy amennyiben fertőző élő anyagokat, például vírusokat tartalmaz, akkor azok a levegővel a tüdő mélyebb rétegeibe is bekerülhetnek, ezáltal pedig betegséget okozhatnak. Tudományos vizsgálatok szerint zárt térben 18,7-szer nagyobb a fertőzés esélye, mint szabad levegőn.

Fókuszban a levegőben terjedő fertőzések

A világjárvány elhozta nekünk a higiéniai forradalom harmadik hullámát, az igényt és a szükséget a minket körülvevő levegő tisztítására.

A koronavírus-járványt megelőző tanulmányok nem fókuszáltak arra az alattomos problémára, hogy a fertőzéseket a levegőből is el lehet kapni. A legfrissebb kutatások azonban bebizonyították, hogy a beszéd és a kilégzés során a testet elhagyó cseppek és aeroszolok különböző szemcsenagyságú keverékei a kilégzés pontjától akár 8 méteres távolságra is ellebeghetnek, és a levegőben akár órákon át életben maradhatnak.

Új mérföldkő a higiéniában

Az elmúlt 150 évben jelentősen átalakult a higiéniai kultúránk. Amíg Semmelweis Ignác a 19. században – a világon elsőként – nem mutatott rá a kézmosás fontosságára, az orvostudomány nem vett tudomást a szeptikus fertőzések problémájáról. Az általános higiéniai norma átalakulása is csak a 20. század közepén kezdődő vízvezeték-hálózat kiépítéshez és a fürdőszobák tömeges elterjedéséhez köthető. Mostanra a személyes higiénia, az ivóvíztisztítás és -fertőtlenítés a civilizált világban többnyire megoldott, és az orvostudományban is óriási előrelépések történtek. Napjainkban a fertőtlenítés szinte mindenki számára elérhető és természetes – ennek hatása pedig az átlagéletkor növekedésében is tetten érhető.

Szellőztetés az egészségügyi intézményekben

A mesterséges szellőztetés kiemelten fontos a levegőben terjedő kórokozók elleni küzdelemben. Ezt, vagyis a friss levegő utánpótlását és a helyiség levegőjének hígítását a felújítás előtt álló hazai kórházak betegszobáinak nagy százalékában ablaknyitással próbálják fedezni. Az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés alkalmazása lehetővé teszi, hogy olyan helyiségekben is biztonságosan tudjunk együtt dolgozni, gyógyulni, amelyekben nincs gépi szellőztetőrendszer.


Felkeltettük érdeklődését? 

Kérjen ajánlatot

Gépészet az egészségügyben

Az orvosi műtők, várók, kezelők, vizsgálók és betegszobák gépészetét az egészségügyi intézmények mesterséges levegőellátására vonatkozó szabvány (MSZ–03–190–87) szerint kell kialakítani, viszont a korábban épített, és még ma is üzemelő kórházak nagy része nem rendelkezik megfelelő gépi szellőztetéssel. Az ELKH, a SOTE és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet munkatársainak a Scientific Reports tudományos folyóiratban publikált eredményei alapján nagyon fontos, hogy csökkentsük a körülöttünk lévő levegő víruskoncentrációját.

Kórterem

A sterilizált helyiségek előnyei

A betegszobák levegőjének folyamatos sterilizálásával nagyobb biztonságban tudhatjuk a betegeket, az ellátó orvosokat és ápolókat, valamint megelőzhetjük a kórházi fertőzések terjedését is – amelynek kezelése szintén értékes kapacitást foglal le. A várótermekben, háziorvosi rendelőkben és gyógyszertárakban rövid idő alatt sok ember megfordul, közöttük nem ritkán vannak fertőző betegséget hordozók is. A legtöbb egészségügyi intézményben nincs kiépítve gépi szellőztetőrendszer, amely hígítani tudná a helyiségek levegőjét, de az UV-C FiltAir légsterilizáló készülék folyamatos működésével csökkenthető a levegőben lebegő kórokozók koncentrációja.

A használt levegő gyérítésének fontossága

Az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés hatékonyan gyéríti a helyiség levegőjében lebegő kórokozókat, valamint folyamatos, jótékony légáramlást biztosít a zárt térben – gondoskodva az ott tartózkodók higiéniai biztonságáról.


Az UV-C FiltAIr alkalmazása nem helyettesíti a maszk és egyéb védőszerek használatát. Ezek együttesen tudnak hatékony védelmet nyújtani a kórokozókkal szemben.

UV-C-vel és anélkül

Légsterilizálás nélkül

A beszéd és a kilégzés során a testet elhagyó cseppek és aeroszolok különböző szemcsenagyságú keverékei a kilégzés pontjától akár 8 méter távolságra is ellebeghetnek és a zárt térben órákig életben maradhatnak, ez pedig lehetőséget biztosít a fertőző kórokozók levegőben történő terjedésére.

Légsterilizálással

UV-C FiltAir légsterilizálóval

Az Airvent által fejlesztett UV-C FiltAir berendezés működése során a levegő egyszeri átmozgatása alatt gyakorlatilag teljesen (99.99%-ban) elpusztítja az áthaladó levegőben a kórokozókat*.

*Az UV-C FiltAir hatékonysága laboratóriumi körülmények között igazolt: Texas Research International Inc. Laboratory Test Report: Bioaerosol Removal Efficiency

Forgalmas terekben is hatásos

A magas, karcsú UV-C FiltAir optimális légáramlással mozgatja át a helyiség levegőjét, miközben hatékony szűrőjével kiszűri a levegőben szálló részecskék legnagyobb részét. A berendezés a működés első fázisában mechanikus tisztítást végez, vagyis leválasztja a levegőben lévő szilárd szennyeződéseket, majd a második fázisban erős UV-C sugárzással pusztítja el a szűrőn átjutott kórokozókat.

UV-C FiltAir ikon

UV-C FiltAir légsterilizáló

Magyarországon gyártott és fejlesztett légsterilizáló

A légtechnika területén harmincéves termékfejlesztői és gyártási tapasztalattal rendelkező Airvent nemzetközi mintaoltalmi szabadalommal védett UV-C FiltAir termékcsaládja ismert és évtizedek óta bizonyított technológiák újszerű kombinációjából valósult meg, segítségével hatékonyan, költségtakarékosan és jelentősen lehet csökkenteni a levegőben jelenlévő kórokozók terjedését.

Hatékonyan csökkenti a levegőben lévő kórokozók számát

A berendezés finomszűrője leválasztja az áthaladó levegő 4 mikrométernél nagyobb szemcsenagyságú részecskéit, majd a megszűrt levegő a zárt terű UV-C reaktorba jut. Az itt elhelyezett fénycsövek 253,7 nanométer hullámhosszúságú elektromágneses sugarakat kibocsájtva roncsolják az áthaladó kórokozók örökítőanyagát, megakadályozva ezzel, hogy azok tovább fertőzhessenek. 

Ideális légáramlást biztosít a helyiségben

Az UV-C FiltAir a helyiség elhasznált levegőjét a tartózkodási zónából folyamatosan a padló síkja felé szívja, a megtisztított levegőt pedig a mennyezet mentén teríti szét. Ennek köszönhetően alakul ki az a hatékony és látványos körforgás, amely biztosítja, hogy a levegőben lebegő kórokozók folyamatosan lefelé haladjanak, minimalizálva a belégzés esélyét.


Műszaki segítségre van szüksége? Kérdésével forduljon bátran hozzánk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot

UV-C FiltAir terméksor
Összehasonlítás más gyártó termékével

Légsterilizálás egyéb készülékekkel

A piacon kapható egyéb légsterilizáló berendezések hátránya, hogy a kialakításukból adódóan nem tisztítják meg a helyiség teljes elhasznált levegőjét, annak csupán egy részét forgatják át, méretükből adódóan pedig nem képesek ideális légáramlást biztosítani.

Légsterilizálás UV-C FiltAir készülékekkel

Légsterilizálás UV-C FiltAir készülékekkel

Az UV-C FiltAir keskeny, toronyszerű kialakításnak köszönhetően ideális légáramlást biztosít, átmozgatva és megtisztítva ezzel a helyiség teljes levegőjét. A megfelelően kiválasztott UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés óránként ötször tisztítja meg a zárt tér levegőjét.

UV-C FiltAir légsterilizáló felépítése és működése

01 Beszívás

A padló szintjén pozicionált beszívónyílás biztosítja, hogy a tartózkodási zóna levegője folyamatosan lefelé irányuljon, így a kilélegzett levegőt ne tudjuk belélegezni.

02 Szűrés

Az EPM10 finomszűrő leválasztja az áthaladó levegő 4 mikrométernél nagyobb szemcsenagyságú részecskéit, majd a megszűrt levegő a zárt terű UV-C reaktorba jut.

03 Sterilizálás

Az UV-C rezonátor elektromágneses sugarakat kibocsájtva roncsolja az áthaladó kórokozók örökítőanyagát, megakadályozva ezzel, hogy azok tovább fertőzhessenek.

04 Kifúvás

A megtisztított levegő a mennyezet síkjában kerül vissza a térbe, biztosítva ezzel a helyiség levegőjének folyamatos mozgásban tartását.


A megfelelően kiválasztott UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés névleges értéken óránként ötször tisztítja meg a zárt tér levegőjét, vagyis a kórokozók legrosszabb esetben is csak 12 percig vannak jelen a helyiség folyamatosan hígított levegőjében.

Alkalmazási területek

Az UV-C FiltAir berendezést alábbi területeken, illetve helyiségekben ajánljuk üzemeltetni.


RendelőkRendelők
A rendelőbe akár tízpercenként érkezhetnek új páciensek, és mivel a levegőben a kórokozók órákon át is jelen lehetnek, olyasvalaki is megfertőzhet minket, akivel nem is találkoztunk.

KórtermekKórtermek
A fertőzés olyan terekben is megjelenhet, amelyekben egész nap ugyanazok tartózkodnak – elég egy betérő egészségügyi dolgozó vagy egy látogató, és a kórokozók bekerülhetnek a levegőbe.

VárókVárók
Minél többen tartózkodnak egy közös, zárt térben, annál rövidebb idő alatt bekövetkezik, hogy a várakozó páciensek az egymás által kilélegzett levegőt szívják be – ez elkerülhető a légsterilizálással.

Recepciók, fogadó terekRecepciók, fogadóterek
Azokban a terekben, ahol az átmenő forgalom egyébként is magas, folyamatosan biztosítani kell a levegő légúton történő fertőzésektől való tisztítását.

GyógyszertárakGyógyszertárak
​​Az üzlethelyiségekben kiemelten fontos a levegő tisztítása, ez alól nem kivételek a patikák sem, amelyekben ráadásul nem ritkán fordulnak meg fertőző betegséget hordozók.

 

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért nem alkalmazunk HEPA szűrőt az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezésben?

Az UV-C FiltAirben elhelyezett finomszűrő elsősorban a ventilátor és az UV-C reaktor védelmét szolgálja. A szűrő hatékonyan kiszűri a port, poratkát, pollent, gombaspórát, de nem cél a 4 µm szemcsenagyság alatti részecskék leválasztása. A szűrőn átjutott részecskék és kórokozók 1 másodpercet töltenek az 1 m hosszúságú UV-C reaktorban, melynek során minimum hatszor annyi besugárzás éri őket, mint amennyi az örökítőanyaguk elpusztításához szükséges. 


Miért nincs lehetőség ózonképződésre az UV-C FiltAir működése során?

A kis hullámhosszúságú UV-C sugárzás (180-200 nm) hatására a levegő oxigénjéből ózon keletkezik. Az ózon bizonyos koncentráció felett mérgező. Zárt helyiségek légtisztítása ózongenerátorral kizárólag az emberek távollétében történhet. Használata veszélyes, komoly szakismeretet kíván, valamint egy hatékony szellőztetést az újbóli használatba vételt megelőzően. Az UV-C FiltAir fénycsövei 253,7 nm hullámhosszúságú fényt bocsátanak ki, melynek köszönhetően az ózonképződés teljes mértékben kizárt.


Mik az UV-C FiltAir előnyei a versenytársakkal szemben?

 1. A kecskeméti központú Airvent a svéd testvércégével együtt 38 éve foglalkozik légtechnikai termékek fejlesztésével és gyártásával. Az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés magas, keskeny kialakításának köszönhetően optimális légáramlást biztosít a zárt térben. A helyiség elhasznált levegőjét a tartózkodási zónából folyamatosan a padló síkja felé szívja és a megtisztított levegőt pedig a mennyezet mentén teríti szét a helyiségben. Ennek köszönhetően kialakul egy hatékony és látványos körforgás, amely biztosítja, hogy a levegőben lebegő kórokozók folyamatosan lefelé haladjanak, távol a belégzéstől. Ezt a légáramlást egy alacsonyabb kialakítású berendezés nem tudja megfelelően biztosítani.
 2. Az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés úgy lett kifejlesztve, hogy az azon áthaladó levegő legalább 1 másodpercig az UV-C reaktortérben tartózkodjon, ezáltal biztosítva legyen az kórokozók örökítőanyagának károsítása. 
 3. Az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés működése közben nem keletkezik ózon, és egyéb egészségkárosító hatása sincsen. 
 4. Az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés zárt UV-C reaktorának köszönhetően a helyiségben tartózkodó emberek számára teljesen ártalmatlan. A szabadonsugárzó UV fertőtlenítővel szemben az UV-C FiltAir nem a helyiségbe bocsátja ki a sugárzást, hanem a helyiség levegőjét áramoltatja át a gépen.
 5. Az UV-C FiltAir légsterilizáló berendezés úgy lett kifejlesztve, hogy alacsony zajszintjének köszönhetően ne zavarja a helyiségben tartózkodók munkáját, nyugalmát.

Hogyan válasszunk gépméretet?

Az UV-C FiltAir két különböző kivitelben rendelhető:

 • UV-C FiltAir standard kivitel: maximum 3 m-es belmagasságú helyiségekbe ajánlott,
 • UV-C FiltAir-S kivitel: légfordítóval ellátott berendezés, 3 m feletti belmagasságú terekbe ajánlott.
 

Az UV-C FiltAir négy különböző méretben rendelhető:

 • UV-C FiltAir 15: 15 m² 
 • UV-C FiltAir 30: 30 m²
 • UV-C FiltAir 45: 45 m²
 • UV-C FiltAir 75: 75 m² alapterületű helyiség légsterilizálása biztosított óránkénti ötszörös légcsere mellett. Nagyobb alapterületű helyiség esetén keresse fel munkatársunkat tanácsadásért.

Milyen karbantartási igénye van a berendezésnek?

Alsó finomszűrő cseréje: 2000 üzemóránként (vagy a helyiség szennyezettségétől függően)
Felső aktívszenes szűrőlap cseréje: 9000 üzemóránként
Az UV-C fénycsövek cseréje: 9000 üzemóránként
Az UV-C reaktortér tisztítása: 9000 üzemóránként


Milyen előkészületek szükségesek a gép beszereléséhez?

Ideális esetben a készüléket a szobafal közepén célszerű elhelyezni úgy, hogy alatta és felette is biztosítva legyen az akadálytalan légáramlás. Az UV-C FiltAir készüléket vagy falhoz kell rögzíteni, vagy az opcionálisan megvásárolható mobilkerethez.

A készülék csak védőföldeléssel ellátott 230 V-os elektromos hálózathoz csatlakoztatható. A tartozékként szállított 1,8 m-es hálózati kábelt úgy célszerű elhelyezni, hogy ne okozzon balesetveszélyt, esztétikus legyen és takarításkor se jelentsen akadályt!


Milyen kiegészítők vásárolhatók a berendezéshez?

 • Védőfedél (kezelőfelületre): A védőfedél avatatlan kéz elleni biztosítást ad. Alkalmazásával megakadályozható a fordulatszám-szabályozóhoz és az üzemóra-számlálóhoz való hozzáférés. 
 • Mobilkeret: A légsterilizáló berendezés a mobilkeretre szerelve mozgathatóvá válik, így igény szerint a sterilizálandó helyiség kívánt pontján helyezhető el. 
 • Dupla mobilkeret: A dupla mobilkeret két berendezés fogadására alkalmas. Használata olyan esetekben indokolt, ha a sterilizálandó helyiség mérete és kialakítása olyan, hogy a falmenti elhelyezés nem lehetséges. Beépített légfordítós készülékekkel célszerű használni.
 • Tehermentesítő láb: Kizárólag tehermentesítő szerepet betöltő opcionális tartozék, mivel a készüléket biztonsági okokból minden esetben kötelező a falhoz rögzíteni. Használata gipszkarton vagy egyéb könnyű falszerkezet esetén indokolt, azonban szakszerűen kivitelezett gipszkarton fal esetén 4 pontos fali rögzítéssel, lábak nélkül szerelhető.
 • Időkapcsoló: A 230V-os aljzattal rendelkező digitális időkapcsoló óra az UV-C FiltAir készülékek programozott működtetését, azaz időzített Be/Ki kapcsolását teszi lehetővé. Működtethető heti/napi üzemmódban, illetve visszaszámláló és véletlenszerű üzemmódban.

Kapcsolat

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérdésével forduljon bátran az Önhöz legközelebb eső Airvent iroda munkatársaihoz – akár személyesen is, segíteni fognak megtalálni a megfelelő, az Ön igényei szerint személyre szabott megoldást! Elérhetőségeinket megtalálja UV-C FiltAir támogatás oldalunkon →