NKFI támogatással megvalósuló Airvent projekt


2022.01.18.
NKFI támogatással megvalósuló Airvent projekt

 

A projekt címe

Széles körben használható levegő sterilizáló megoldások kifejlesztése intelligens működés-optimalizáló vezérléssel


 

A kedvezményezett neve

Airvent Légtechnikai Zrt. (konzorciumvezető), Neumann János Egyetem (konzorciumi tag)

Projektazonosító

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00294

A támogatás összege

453 737 524 Ft

A támogatás mértéke

46,66%

A projekt várható fizikai befejezése

2024. szeptember 30.

 


 

A projekt tartalmának bemutatása

A légtechnika területén több évtizedes termékfejlesztői és gyártási tapasztalattal rendelkező Airvent Légtechnikai Zrt. UV-C FiltAir nevű termékcsaládja ismert és évtizedek óta bizonyított technológiák újszerű kombinációját valósítja meg, amivel hatékonyan lehet a levegőn keresztül terjedő fertőzések terjedését jelentősen csökkenteni.

Napjainkban számos kutatás foglalkozik a beszéd és a légzés során a levegőbe kerülő pára fertőzésterjesztő hatásával. A kilélegzett pára (aeroszol) fontos tulajdonsága, hogy nem hullik le a földre, hanem több órán át a levegőben lebeg. A zárt, szellőzés nélküli helyiségekben ezen aeroszol halmozódása jelentősen növeli a helyiségben tartózkodók átfertőződésének esélyét.

Az Airvent Zrt. UV-C FiltAir terméke optimális légáramlással átmozgatja a szoba levegőjét, miközben a készüléken áthaladó levegőt UV-C fény besugárzással fertőtleníti. Az UV-C sugárzás 253,7 nm-es hullámhosszon roncsolja a kórokozók örökítőanyagát. Az UV-C fény hatására a besugárzott baktériumok, vírusok, gombaspórák az elnyelt energia következtében elpusztulnak.

A központi friss levegő szellőzéssel ellátott épületekben az UV-C sterilizáló technológia hatékony használata nem megoldott.

A levegő sterilizálásának szükségessége napjaink új igényeként fogalmazódott meg, jelentős kihívást állítva a légtechnikai szakág részvevői elé. Számos önálló légtisztító termék áll rendelkezésre, mely a meglévő légtechnikai rendszerek mellett, kiegészítő egységként üzemeltethető. A különböző termékek működési-sterilizálási alapelve, felépítése, mérete, elhelyezési igénye változatos képet ad. A termékek többsége az egyszerű ki-be kapcsolási lehetőségeken kívül fokozatkapcsolóval, időkapcsolóval biztosítja a szükséges működési intenzitás és működési idő beállítását.

A légtechnikai rendszerekhez elérhetők a levegőt szállító légcsatornákba illeszthető sterilizáló egységek több sterilizálási alapelven működő megoldásai (UV-C, ion, aktív oxigén, fokozott mechanikai szűrés).
A levegő-sterilizálási megoldások széles választéka bizonytalansággal tölti el a tervezőmérnököket és a felhasználókat egyaránt. Kiválasztásuk, beszerzésük és elhelyezésük gyakran egy hirtelen előálló egészségügyi kockázat, vészhelyzet enyhítésére vonatkozik.

A pályázat célja a jelenkor hatékonyan működtetett épületgépészeti és légtechnikai rendszereinek fejlesztése jól szabályozott, ellenőrizhető működésű levegő-sterilizálási megoldásokkal. A levegő-sterilizálási szolgáltatások a teljes légtechnikai rendszer automatizmusaival együttműködve jól tervezhető, átfogó, hatékony és hatásos választ adnak a felmerülő új igényekre.

A fejlesztés eredménye rendkívül széles körben - lakossági, vállalati, közoktatási, egészségügyi és állami szegmensben egyaránt - biztonságos, sterilizált levegővel ellátott tereket biztosít, így gyakorolva pozitív hatást az emberek életére otthon, munkahelyen, kikapcsolódás közben egyaránt.

A helyiségek klasszikus értelemben ismert komfortjának épületgépészeti megteremtése számos formában ismert. A komfort fogalma napjainkban nagy mértékben változik. A fertőzések terjedésének csökkentésére a zárt terekben bevált gyakorlattá válik az ott tartózkodók száját és orrát takaró maszkok viselése. A maszkok alkalmazása sokak számára elfogadhatatlan kényelmetlenségekkel jár, mely annak hibás használatához, vagy nélkülözéséhez vezet.

Ezen új kihívások, feladatok megoldására tesz kísérletet a pályázati célkitűzés.
A teljes komfort és maximális energiahatékonyság mellett a steril légáramlatok biztosítására átfogó megoldás még nem készült. A jelenleg elérhető épületgépészeti termékek, rendszertechnikai megoldások a három kihívásból minden esetben csak kettőre tudnak pontos választ adni.

A pályázatban szereplő fejlesztés célja a három területen felhalmozott tudásanyag egyesítése korunk egészségügyi és energetikai kihívásának megfelelő, öt termékcsaládból és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások halmazából felépített rendszerszintű megoldás létrehozásával.