ReportAir Magazin

„A cél, hogy minél jobban megismertessem a széles portfóliónkat”

Grábics Dimitrij 2019-ben csatlakozott az Airvent értékesítési csapatához, 2022 februárjától pedig tervezői konzulensként támogatja partnereinket.

Az Airventnél nem volt korábban kizárólagosan tervezőkkel foglalkozó munkatárs. Hogyan merült fel erre az igény?

Már jó ideje ott volt a fejekben a gondolat, hogy szükség lenne egy – sőt most már az is körvonalazódik, hogy több – olyan emberre, aki kizárólag a tervezőirodákkal tartja a kapcsolatot, oktatásokat és látogatásokat szervez. Az értékesítő, tanácsadó kollégák kapacitásait többnyire lefedik a kivitelezés előtt/alatt álló projektek, amelyek nagyon közel állnak a rendeléshez, vagy már épp gyártásban vannak, és az ezekkel kapcsolatos ügyintézések mellett kevesebb idő jut a tervezőirodákkal való egyeztetésekre.

Akkor tervezőlátogatóként folyton az autóban ülsz vagy a tervezőirodáknál vagy?

Ez nem egészen így néz ki, sőt a „látogató” szó sem megfelelő erre a feladatkörre. Az első pár alkalommal célzottan kerestem meg olyan irodákat, amelyekről tudjuk, hogy nagyobb projektek tervezésében vesznek részt, mégis kevés Airvent termék kerül betervezésre. Gondoltuk, hogy egy emlékeztető prezentációval kezdhetnénk, hiszen számos olyan új termék található az Airvent repertoárjában, amelyekről nem biztos, hogy mindenki értesült már. Nem meglepő módon azt tapasztaltuk, hogy a tervezőknek nem sok felesleges idejük van az ismerkedésre – aki dolgozott már tervezőirodánál, tudja, hogy ritkán áll nyolc órából egy munkanap –, így legtöbbször meg kellett várnom, hogy felmerüljön az igény arra, hogy támogatást nyújtsak és a tervezők hívjanak.

Ikon NÉVJEGY


Grábics Dimitrij

tervezői konzulens, épületgépész mérnök

2019. óta erősíti az Airvent csapatát. Egy leánygyermek büszke édesapja. Szabadidejében szívesen teniszezik és vitorlázik..

Milyen termékekkel kapcsolatban keresnek meg leggyakrabban?

Úgy tapasztalom, hogy a nagyobb beruházások mellett gyakran kerül a tervezőasztalra kisebb-nagyobb társasházprojekt; és mi az, ami a legtöbb társasházban megtalálható? Mélygarázs és lépcsőház. Ennek kapcsán készítettem el az első oktatási anyagunkat tűz- és füstcsappantyúkról, valamint füstgázvezérlőkről. Ezt a termékcsaládot néhány évvel ezelőtt kezdtük el forgalmazni, így sokan még most is meglepődnek, hogy az Airventnél ilyesmi is létezik. Hogy minél jobban megismertessem a széles portfóliónkat, a prezentációk során kitérek például arra is, hogy túlnyomásos lépcsőházhoz nemcsak ventilátorunk van, hanem vezérlés is (frekvenciaváltó, nyomástávadó, füstérzékelő, túlnyomáskibocsátó zsalu), továbbá, hogy JET-rendszerek tervezésében is tudunk segíteni parkolóházak, mélygarázsok esetén.

Idézőjel

A tervezőktől kapott visszajelzéseket minden esetben továbbítom a műszaki osztály felé, hogy termékeinket és szolgáltatásainkat jobbá tehessük.

Tehát a kereskedelmi termékek iránt nagy az érdeklődés. És mi a helyzet az Airvent saját gyártású termékeivel?

Az Airvent befúvó-elszívó elemei és hangcsillapítói már a kilencvenes években jól megágyaztak a Kecskeméten gyártott termékeink ismertségének, ezeket a termékcsaládokat előszeretettel és magabiztosan alkalmazzák a tervezők. Ám mivel az elmúlt években, évtizedben a fejlesztésünk inkább a nagyobb hozzáadott értékű termékekre, légkezelő gépekre, szabályozástechnikára fókuszál, a prezentációink, megjelenéseink során mindig igyekszünk bemutatni a Plex szériáinkat (MultiPlex, SimPlex, AltiPlex), és az azokat kiegészítő kereskedelmi termékeket (Komfovent háztartási, Aertesi uszodai légkezelő gépek) is.

A tervezőkkel folytatott beszélgetések alapján milyen fejlődési pontok fogalmazhatók meg az Airvent számára?

Legnagyobb örömömre 2022 év végén átadásra került végre a kecskeméti Kompetencia Központunknak otthont adó épület, amelyben egy klímatechnikai laboratórium is helyet kapott. Sok megkeresés érkezik hozzánk a termékek műszaki adataival kapcsolatban. Ezért nagyon bizakodó vagyok azzal kapcsolatban, hogy akár egy-egy eseti laboratóriumi méréssel termékeink további nívós projektekbe kerülhetnek be.

A fejlődésre – mind céges, mind egyéni szinten – folyamatosan szükségünk van, hiszen kiváló versenytársaink vannak a légtechnikai piacon Magyarországon és világszerte is. A tervezőktől kapott visszajelzéseket minden esetben továbbítom a műszaki osztály felé, hogy termékeinket és szolgáltatásainkat jobbá tehessük. Az érdeklődés és feladatok száma arra enged következtetni, hogy a tervezői konzultációkra van igény, és nagyon sokat segítenek az igényesen felépített prezentációk a bizalom kiépítésében. Megragadva az alkalmat, szeretném felhívni a kedves olvasó figyelmét, hogy keressen bátran műszaki kérdéseivel kapcsolatban!

 

— Kecskemét, 2022.


Interjú:
 Turcsán Eszter
Szerkesztő: Tamás Anita
Portré: Szojár Anett